Wpis z mikrobloga

✨️ Jak przetrwać kryzys po rozstaniu?
Przechodzę kryzys po rozstaniu. Historia jakich pewnie tysiące. 11 lat razem w związku. 7 letnie dziecko. Rozstanie z dnia na dzień - ona wyprowadza się z dzieckiem z wspólnie wynajmowanego mieszkania, bo "ma dość rutyny i braku możliwości rozwoju". Taki tekst usłyszałem. Czy były wcześniej sygnały? Pewnie tak, ale nic dramatycznego. Oboje pracujemy w budżetówce, oboje pochodzimy z biednych rodzin, na własne mieszkanie nigdy nie będzie nas stać, nawet na wkład własny byśmy pewnie nie uzbierali. Wynajmowaliśmy w dobrej cenie dwupokojowe lokum, jeździliśmy dwa razy w roku na urlop - wakacje, były górki i dołki, ale chyba wszystko dobrze.

Od rozstania minęły 4 miesiące. Jedynie na plus, że nie mieliśmy ślubu, ani wspólnych kredytów czy zobowiązań finansowych. Z dzieckiem dogadaliśmy się na razie na opiekę naprzemienną. Wkrótce chcemy to uregulować sądownie. Ona zamieszkała z koleżanką (wynajęły mieszkanie), ja mieszkam tam, gdzie wcześniej, ale szukam czegoś tańszego. Niby nic się szczególnie nie zmieniło. Dziecko 2 tygodnie mieszka u mnie, 2 tygodnie u niej. Normalnie z nią rozmawiam, bez kłótni. Niby powinienem czuć ulgę, albo cieszyć się, że nie muszę chodzić po sądach... Ale jestem pusty w środku. Nie wiem, co robić z wolnym czasem, gdy córka jest u niej. Nie wiem jak planować dalsze życie. Po prostu nie wiem co ze sobą zrobić.

Czy ktoś może był lub jest w podobnej sytuacji i chciałby opisać swoje doświadczenia? Jakoś tak lepiej łatwiej przetrwać czytając podobne historie.

#zwiazki #rozwod

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: widocznie 4 miesiące to za mało. Poczekaj kolejne 8. A w międzyczasie załatwcie sądownie tę opiekę naprzemienną. Co robić w wolnym czasie? To co lubisz, czyli nawet nic. Przeszedłeś bardzo spokojnie przez trudny etap w życiu, teraz już - poza opieką nad dzieckiem - nic nie musisz. Doceń to i ciesz się z tego.
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: a jakie były przyczyny rozwodu? Jakie miałeś zarobki do tej pory i jaka mniej więcej branża?

Nie da rady obniżyć tego czasowo? Nie wiem jakie relacje obecnie macie ale może jest szansa na dogadanie się.
  • Odpowiedz
pociesze cie , z moja byla żona bylem 8 lat, po urodzeniu drugiego dziecka sie ze mna rozwiodla i dowalila mi alimenty 3k , wczoraj sie dowiezialem ze za 3 miesiace konczy mi sie praca.

przegladam juz ceny sznurow

@KrowkaAtomowka: no boś naiwny że wziąłeś ślub w 21 wieku, gdy baby dają dopy na 1-3 randce, po co ci to było?

Teraz możesz jechać na zachód Europy, rob kwity na
  • Odpowiedz
bo "ma dość rutyny i braku możliwości rozwoju". Taki tekst usłyszałem. Czy były wcześniej sygnały? Pewnie tak, ale nic dramatycznego

@mirko_anonim:
Ehhhhh ... Kolejny naiwny .... Skąd wy się bierzecie....

Baba
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: ja p------e, Ty byłeś wgle kiedyś w związku?

Mireczku 3maj się tam! Próbowaliście na spokojnie porozmawiać co się wydarzyło? Może da się przepraować jeszcze coś? A może się wypaliło i się nie da. Niemniej - kibicuje Ci żeby się poukładało jakoś! Fajnie że z dzieckiem jest kontakt - jak się wgle teraz z tym czujesz?
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: skad takie wysokie alimenty 3k? absurdalne to jest, ze strony faceta nie oplaca sie brac slubu i miec dziecka, w przypadku rozwodu kobieta zabiera dziecko i mozesz dostac kosmiczne alimenty a ona?

dostaje alimenty, 800+, gacha znajdzie sobie jakiegos... zyc nie umierac, im sie po prostu to oplaca

jaki ten kraj jest z-----y masakra
  • Odpowiedz
@macjaos: wysokie ? to chyba nie wiesz jak to jest , jak zarabiasz 6k na reke to bez problemu ci przywala polowe, pozatym to jest na 2 dziecki

aliementow podstawowych mam 1500 zl plus 1400 na ich prywatne szkoly , to jest wynik walki w paru instancjach w sadzie
byla jest lekarka i sie uparla na najdrozsze przedszkole we wroclawiu, na poczatku chciala zebym na samo przedkszole placil 3k plus alimenty podsatwoew
  • Odpowiedz
tylko dla niej to jest pierdniecie jak ona ma ok 70k miesiecznego przychodu wile 5 mieszkan i pare dzialek wszystko we Wroclawiu

@KrowkaAtomowka: a wytłumacz mi, w jaki sposób wyrwałes taka bogata pannę jako biedak? masz taki wygląd?
  • Odpowiedz