@kandydat_na_kandydata: Chyba wizja jest taka że dzięki AI nie będzie potrzeba tylu pracowników biurowych a więc także licencji na Windows+Outlook+Office.
@kandydat_na_kandydata sprzedałem wszystkie jednostki IUIT które miałem tylko po to żeby się pozbyć tego gowna i kupiłem osobno Nvidie Apple i Broadcom- już jestem kilka % do przodu na tym ruchu
@Parmenides69: Nie trzeba będzie zatrudniać osób nowych do biur, ale te osoby będą robić więcej dzięki wtyczkom/agentom AI w tym windowsie. Kwestia czy MSFT będzie miał dobry produkt i będą dokupować jego produkty.
Nie trzeba będzie zatrudniać osób nowych do biur, ale te osoby będą robić więcej dzięki wtyczkom/agentom AI w tym windowsie
@ocokamann: No i dzięki temu potrzeba mniej osób = mniej licencji na oprogramowanie = mniejszy przychód MS. Oczywiście koszta MS też powinny spaść bo potrzebują mniej ludzi.
Nie ma znaczenia czy MS będzie miało dobry produkt jeżeli prawie nikt go nie będzie potrzebował.
@Parmenides69: Przecież ~40% przychodów MSFT to Azure i chmura. Nawet jak spadnie sprzedaż licencji, to MSFT zarobi więcej na sprzedaży mocy obliczeniowej.
@Szab: @Floryda Największa zaleta Azure to ścisła integracja z resztą ekosystemu MS czyli głównie Windows+Office. Bez tego to zwykła infra na wynajem gdzie np. Google Cloud jest tańszy.
Do AI jeszcze też dochodzi zmiana kierunku w UE co do zależności od softu US po niedawnych wyczynach Trumpa.
źródło: Screenshot 2026-07-10 at 17.58.11
Pobierz@ocokamann: No i dzięki temu potrzeba mniej osób = mniej licencji na oprogramowanie = mniejszy przychód MS. Oczywiście koszta MS też powinny spaść bo potrzebują mniej ludzi.
Nie ma znaczenia czy MS będzie miało dobry produkt jeżeli prawie nikt go nie będzie potrzebował.
Do AI jeszcze też dochodzi zmiana kierunku w UE co do zależności od softu US po niedawnych wyczynach Trumpa.