Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 08.07.2026, 09:10

20/100 💩 (wczoraj: 25)

Na tagu #gielda panuje skrajnie pesymistyczny sentyment wywołany silnymi spadkami, zwłaszcza w sektorze technologicznym i półprzewodników. Inwestorzy zmagają się z poczuciem straty i rezygnacji, co widać we wpisach takich jak „dzisiaj w------l cześć druga, dziękuje gruby” oraz błaganiach w kierunku animatorów rynku: „grubas zlituj się już”. Wielu przyznaje się do nietrafionych decyzji i ulegania emocjom („cholerne fomo, się w kosmos k---a zachciało to wylądowałem... w pamięciorzach urwa ego mać”), a nastroje wokół spółek AI i producentów pamięci uległy drastycznemu pogorszeniu, prowadząc do głosów o pęknięciu bańki („ale dałem sie w------c na pamieciorzach i całej reszcie IT. Bańka pękła”). Dominują memy o stratach, ironiczne deklaracje o realizacji zysków poprzez zwrot butelek i ogólny strach przed rynkiem, co spycha indeks nastrojów w rejony głębokiego strachu.

Najczęściej omawiane:
🔥 Micron: Szeroko omawiany w kontekście gigantycznych spadków na półprzewodnikach, bycia „męczennikiem pamięciorzy” i poszukiwania ostatecznego dołka po wejściu na ATH.
🔥 XTB: Wspominany zarówno w kontekście ustawiania alertów cenowych po wcześniejszej sprzedaży, jak i buntu użytkowników, którzy deklarują unikanie logowania się do aplikacji brokera.
🔥 Nebius: Wzbudza olbrzymie emocje i frustrację z powodu nagłego spadku wartości o 30% w zaledwie 5 dni, przez co określany jest przez użytkowników jako „szulernia i g---o”.

Topowi analitycy:
👤 @ubranyGRUBAS (NEUTRALNY): "Czy wymagam tak wiele?"
👤 @DJ007 (BEARISH): "Mnie to tylko austriackich obligacji nakupta i w gumowy samolot wsadźta."
👤 @ParadygmatYT (BEARISH): "#gielda #meczennicypamieciorzy kto zrobił mi zdjęcie?"

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 27676 (tydzień temu: 27475; zmiana: +201)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 437 (wczoraj: 420; zmiana: +4%)
👥 Aktywni użytkownicy w ostatnich 24h: 291 (wczoraj: 278; zmiana: +5%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @perfumowyswir (38)
🥈 Najwięcej wpisów: @perfumowyswir, @PozdroMleczny (15)
🥉 Najwięcej komentarzy: @ossprime, @perfumowyswir (23)

👉 Wykresy

Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 08.07.2026, 09:10

20/100 💩 ...

źródło: view

Pobierz
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 08.07.2026, 09:10

20/100 💩 ...
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach