Wpis z mikrobloga

@EmDeCe: Nie, źródło jest ch*owe, nie ma w nim żadnego opisu a dodatkowo jest sprzeczne z wiedzą naukową

"This means that deadwood in normal conditions may only have a minor role in the ignition
and spread of fire. In extreme conditions affected by prolonged dry periods a large amount of deadwood can
significantly contribute to the energy released at the fire front. Once the fine fuels have been fully combusted,
deadwood may continue burning
  • Odpowiedz
@kremenaros: "dla pato-leśnika wszystko jest lasem gospodarczym"- Bo każdy las w naszym zarządzie pełni taką rolę. Tylko, wiesz, TO NIE JEST JEDYNA JEGO ROLA. Las ma produkować, bo gospodarka potrzebuje drewna, ale tezs znajdują się w nim drzewa dziuplate, gniazda gatunków chronionych, zasoby wodne i inne formy ochronne, których suę nie dotyka

"jeśli coś da radę wyciąć, a im starsze tym lepsze, bo cenniejsze."- Nope, dla sosny w wieku >120
  • Odpowiedz
@szybki_zuk: "Groźny pasożyt i saprotrof powodujący intensywną zgniliznę pstrą (zgniliznę białą jamkowatą). Przez leśników uważany jest za jednego z najgroźniejszych grzybów. Zaatakowane przez niego pnie drzew próchnieją na wysokość wielu metrów, u jodeł i świerków nawet do kilkunastu metrów wysokości. Zakażenie następuje poprzez rany w drzewie lub kontakt korzenia zdrowego z chorym. U świerka zarodniki korzeniowca mogą wnikać przez rany pionowe na pniu, u innych gatunków tylko przez rany poziome
  • Odpowiedz
@pod-lesniczy: chodzi o sciolke i inne mchy i badyle, a to powstaje jakiś czas, za sucha źle, brak źle ale i tak było porównanie z satelity co mierzy ziemię laserem że koleiny powstają od tych harvessterow. tak, czy siak szkoda lasów bo rosły kawał czasu a następne pokolenia będą sobie mogly we władcy pierścieni pooglądać albo innym filmie jak wyglądała puszcza
  • Odpowiedz
@WrzeCiOna: No nie. Ściółka, czyli zespół roślin w lasach wyżynnych i górskich (Xwyż i xG) nie mają rozwiniętych epifitów do wiązania tak dużych ilości wody, to po pierwsze. Po drugie, zgodnie z zasadami użytkowania na terenach górskich szlaki technologiczne prowadzi się po warstwicach, szlaki harwesterowe w górach przypominają tarasy i raczej zatrzymują wodę i ją kanalizują do zbiorników retencyjnych.

Nie szkoda lasów, bo nikt ich nie wycina w całości, to
  • Odpowiedz
W sensie, nooo, warto byłoby się doszkolić zamiast pie*olić głupoty.

@pod-lesniczy: ale to ty p--------z głupoty. Umiesz mi wyjaśnić jak niby ten cytat jets argumentem w tej dyskusji? xD

że gospodarka jest
  • Odpowiedz
@szybki_zuk no dobrze ale weźmy na tapet wycinkę puszcy która zaatakował kornik bez leśników rozprzestrzeniło by sie dalej. no ja leśnikiem nie jestem tak samo jak myśliwym ale myślę ze kontrolowanie natury leży z naszej gestii. my ja niszczymy i my ja naprawiamy
  • Odpowiedz
@3cytryny: jezu, to jest tak piramidalna bzdura, ze monza by ksiazke napisac.
W skrocie:
- pojawy kornika sa naturalnym zjawiskiem, a wiec z punktu widzenia ochrony przyrody korzystnym
- pojawy są wieksze w czesci gospodarowanej, nie w objetej calkowitą ochroną
- kiedy lesnicy zaczeli działąćw Puszczy to gradacja była już w trakcie, a żeby był skuteczne to muszą byc rozpoczęte na wczesniejszym etapie, wiec nie, nie "rozprzestrzeniłoby się dalej"
-
  • Odpowiedz
@szybki_zuk dobrze, to powiem ci tak ja mam wywalone na to co będzie za 100 lat bo mnie już tu nie będzie, lubię chodzić po lesie a cała gospodarka mnie nie obchodzi wszystkich lasów nie wytną za mojego życia a co potem to mnie nie interesuje
  • Odpowiedz
@szybki_zuk: ; Umiesz mi wyjaśnić jak niby ten cytat jets argumentem w tej dyskusji- Ano jest, heterobasidion jest bardzo zwodniczy, drzewo wyglądające na zdrowe nagle spada \Ci na łeb, a leśniczy idzie do kryminału.

"ama gospodarka nie, bo drewno jest potrzebne, ale to że praktycznie wszystkie lasy są gospodarowane i to nawet tam gdzie sięto nie opłaca (zazwyczaj w najcenniejszych lasach) już absolutnie tak"- Nie wszystkie, te, które
a) są w
  • Odpowiedz
@pod-lesniczy: las który rosie sobie i sam się reguluje to coś innego niż monoklultura sosny czy świerka. owszem ma to sens w przypadku choinek na święta, bo potem można je zutylizować w spalarni. tylko obecnie w kraju nie, ma już zbyt wiele takich naturalnych lasów że starymi drzewami.

@3cytryny ten kornik to była dobra przykrywka żeby rżnąć, natura sama reguluje pewne rzeczy i może i by ten kornik zjadl
  • Odpowiedz
@WrzeCiOna: Lasy górskie nie są monokulturami sosnowymi, to najczęściej d-stany jodłowo bukowe. A naturalnych lasów, oprócz białowieży nie ma praktycznie w ogóle.

To nie chrońmy ludzi przed chorobami, kto am umrzeć ten umrze
  • Odpowiedz
Ano jest, heterobasidion jest bardzo zwodniczy, drzewo wyglądające na zdrowe nagle spada \Ci na łeb, a leśniczy idzie do kryminału.

@pod-lesniczy: tak jasne xD Jednocześnie chroni dziuplaste drzewa ale też idzie do kryminału jak nie zetnie osłabionego xDDD Gdybyś mówił o wycinaniu przy sciezkach to trzymałoby się kupy, a tak to jesteś zwykłym klaunem
Z reszta co chcesz powiedzieć, nie wycinalibyscie jakby nie groziłza to kryminał? Czy znalazłbyś 5 innych durnych wymówek?

A
  • Odpowiedz
obrze, to powiem ci tak ja mam wywalone na to co będzie za 100 lat bo mnie już tu nie będzie, lubię chodzić po lesie a cała gospodarka mnie nie obchodzi wszystkich lasów nie wytną za mojego życia a co potem to mnie nie interesuje

@3cytryny: czyli jestes kretynem xD Super, pozdrawiam
  • Odpowiedz
@szybki_zuk: no, za jakieś... 600 lat xD Jeżeli mówmy o drzewostanie bliskim klimaksowego, to tak.

"tak jasne xD Jednocześnie chroni dziuplaste drzewa ale też idzie do kryminału jak nie zetnie osłabionego"

Tak, witamy w Państwie
  • Odpowiedz