Wpis z mikrobloga

✨️ Jak skutecznie szukać pracy w trudnych warunkach?
Powiedzcie mi jak i gdzie szukać pracy bo chyba coś źle robię. Mam 3 różne, zupełnie różniące się od siebie magisterki, nic specjalnego, średnie uczelnie, mało prestiżowe kierunku, wszystko robione zaocznie. Czwarta jest w toku. Do tego dwóch techników: technik technologii chemicznej i elektroradiolog. Z tym oto pakietem wykształcenia nie mogę znaleźć sobie poważnej pracy. Miasto powiatowe ale takie większe, 100tys+
Dla przykładu dajmy tych dwóch techników. Mam je od jakiś 10 lat. Jeszcze nigdy nie trafiłem ogłoszenia o pracę aby wymagali takiego wykształcenia. Idźmy dalej, np. szpital. Rozwoziłem kiedyś cateringi i wiem, że w szpitalu nie pracują sami lekarze i pielęgniarki. Jest masa jakiegoś personelu administracyjnego, jakieś rejestratorki, panie które siedzą w okienkach. No i np. tacy technicy jak elektroradiolog czy sterylizacji medycznej. Ale od 10 lat nie widziałem innego ogłoszenia o pracę w tym szpitalu niż lekarz bądź pielęgniarka, no dobra i ratownik. Skąd się biorą tam ci ludzie? A jest dużo młodych bo sam widziałem. I nie jest to mały szpital tylko ogromny kompleks z kilkoma budynkami i cały czas się rozbudowuje.
To tylko jeden przykład z wielu. Ale mógłbym tak wymieniać bez końca. Jakieś urzędy co niby mają robić konkursy, a od 10 lat nie widziałem żadnego, jednak rozwożąc kanapki same młodziaki tam pracują.
Oczywiście czasem się trafi jakaś rekrutacja. I o ile nie ma wymagać typu 10 lat doświadczenia na podobnym stanowisku, to przychodzi tam po 100 osób.
Wymagań żadnych nie mam. Zgodzę się na najniższą krajową i byle była umowa.
Do tej pory wszystkie moje prace to jakieś kołchozy: linie produkcyjne, zakłady techniczne, magazyny, dostawcy/kierowcy, sklepy, gastro, itp. No nie potrafię znaleźć nic poważnego. I niby się mówi, że w maku pracują magistry polonistyki ale jednak znam te towarzystwo. Tak każdy kto dłużej robi to nie ma wyższego. A jak ktoś przyjdzie z wyższym to na chwilę, jako pierwsza praca lub coś na zapchanie dziury na miesiąc czy dwa. To ja byłem wyjątkiem który tam grzał dłużej.
Do tego w pracach jak wyżej cały czas jest kombinowanie, mobbing, zero szacunku. A to, że masz wyższe (jako jedyny) to jeszcze idź i pomagaj np. w archiwum zakładowym jakby magister sprawiał, że umiem wpisać sygnaturę akt do excela i napisać ją na segregatorze. Czyli mając inne stanowisko jesteś jeszcze wykrzystywany do innych rzeczy bo może nie jesteś tak głupi jak reszta alkoholików na hali.
Gdzie niby mam szukać tej pracy? Na olx to same jakieś naciąganie. Na kprm i w samorządzie kilka rekrutacji do roku. Mam w notatniku z 200 stron firm gdzie niby jest zakładka „kariera” ale nic się tam praktycznie nie pojawia, a jak coś wisi do z datą naboru do 2023 bo nikomu się nie chciało tego zdjąć od 3 lat. Na pracuj pl też nic ciekawego.
Jak znaleźć pracę w takim szpitalu, przychodni, czy w biurze w dużych zakładach?
#praca #pracbaza #pytaniedoeksperta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
1) pełno etatów jest obsadzanych po znajomości zanim w ogóle trafią na jakiekolwiek portale. W państwówce to przynajmniej muszą zachować pozory, więc często oferta trafia na portale w momencie, kiedy kandydat już jest wybrany i gotowy do przyjęcia. W sektorze prywatnym etaty są obsadzane ludźmi z polecenia.

2) Ja swoją pierwszą robotę po polibudzie znalazłem nosząc w zębach cv po firmach. Nawet by mi nie przyszło do głowy, że jakaś
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
przykładny-teoretyk-89: @codziennaKasia: Tu op.
1. Domyślam się, że tak jest to obsadzane dlatego nie ma ogłoszeń. Ale żeby aż tak? Żeby od lat nie było żadnych ogłoszeń, ale jak już są to jakieś wymagania typu 10 lat doświadczenia itp. Jak pytam się po znajomych to nikt wgl nie powie. że u niego szukają. Bo tak też próbowałem szukać.
2. Oczywiście sam też roznosiłem cv po firmach ale nie spotkało się to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Czytam uważnie co napisałeś, zastanawiam się i powiem ci jedno. Do mundurówki szefie.
Tylko i wyłącznie.

Policja, straż graniczna, wojsko, straż pożarna.

Za byle jakie studia masz punkty rekrutacyjne do policji (nie wiem
  • Odpowiedz