Wpis z mikrobloga

@BrowarPERUN: Może przy 60 IBU wychodzą już ograniczenia tego chmielu? Nie chcę krytykować za bardzo tego piwa, bo było bez wad i pijalne. Ale porównywałem to z Pacyfikiem z Artezana i w tym zestawieniu wyraźnie czuć, które chmiele są przyjemniejsze.
@Cypisek2: no są, ale też na dłuższą metę mogą być męczące a dobrych, jasnych, polskich piw górnej fermentacji nadal nie ma wiele, więc tym bardziej fajnie, że takie rzeczy powstają. Zresztą to pipa jako styl to bardziej alternatywa dla esb a nie apa/aipa i tutaj naprawdę nie mamy czego się wstydzić.
@Alcoholic_Desacrator: Muszę przyznać, że to najlepsza PIPA do tej pory. Ja nie lubię tego stylu i nie sądzę, że to może być jakiś hit eksportowy z tymi chmielami, które obecnie mamy. Ale teraz jest taki wybór, że można sobie wybrzydzać ( ͡° ͜ʖ ͡°)