Wpis z mikrobloga

@radzioso532: @michalxd21 @Karpatnik @thorgoth Panowie, Alicja Baran sprawa z 997, co wsiadła w okazję i z tej okazji nie wyszła żywa, 155 cm wzrostu z 40-45 kg wagi, miła i odważna, ale naiwna też, wsiadła w okazję w 1997 roku, miała 19 lat, a tutaj 30 lat deja vu, panna podjęła za wcześnie życie z chłopem i też jej nie ma tylko sprawca złapany. Ofiary swoim działaniem
  • Odpowiedz
a ciężko teraz znaleźć młoda osobę bez dziar, efajka czy nie pijącego alkoholu.

@WrzeCiOna: ale alko i fajki to nasze pokolenie.

Chodzi właśnie o to że ta dziewczyna była całkiem INNA niż on. Stypendystka, wzorowa uczennica, kształciła się jako ogrodnik, praktycznie wzór do naśladowania (jak na zawodówkę oczywiście). Co innego jakby to była jakaś patuska, która też by ćpała, miała taki agresji, czy inne problemy. Dlatego jej tak niesamowicie żal.
  • Odpowiedz
@PowiatowyBanan: po pierwsze oceniasz, po drugie każdy może znaleźć się w p-----c owej sytuacji, a jeśli jest młody to nie ma wiedzy jak z tego wyjść, owszem osoby z deficyt ami trafiają na osoby które to wykorzystują, do tego te jak to nazywasz lachociągi pewnie kiedyś musiały być jak nie molestowane to nie zaopiekowane tak, żeby nie dać sobie wmówić że jak zrobi to, to będzie kobieta albo coś innego.
  • Odpowiedz
po pierwsze oceniasz,

@WrzeCiOna: nie oceniam, komentuję. Nie mówię że osoba X taka jest, tylko że w/w grupy lubią keks. To nie to samo.

po drugie każdy może znaleźć się w p-----c owej sytuacji, a jeśli jest młody to nie ma wiedzy jak z tego wyjść,

Zgadzam się, ale z drugiej strony, większość z nas wypiera z siebie czerwone flagi - faceci przed julkami z borderem, kobiety
  • Odpowiedz
  • 2
ona jako dziecko miała inne wyobrażenia i potrzeby niż on, a u----i tylko podkręcają sytuację.

@WrzeCiOna:

On jakby zaczął się staczać gdy skończył szkołę, bo ona się z nim poznała gdy był jeszcze uczniem (wtedy był ok i jej rodzice/szkoła go lubili), matury nie chciał pisać, więc się nie musiał do niej uczyć, lecz mógł ćpać, a potem jakby stracił cel życia (gdy skończył edukację), więc brał coraz więcej różnych
  • Odpowiedz
@PowiatowyBanan jak możesz wypierać coś czego nie masz świadomości. Tu możesz miec chocby nacisk na grzeczność i posluszentwo i już ktoś będzie miał problem z naruszaniem granic przez innych. poza tym ktoś kto manipuluje osoba która jest słabsza pod pewnymi względami robi to dla jakiegoś swojego zysku kosztem kogoś. rodziny bywają różne i tu nie ma co stereotypami rzucać, bo problemy są z pokolenia na pokolenie przekazywane i czasem trzeba by
  • Odpowiedz
@radzioso532: błędy błędami ale nie ma kombinować że coś zawiniła bo powinna to czy tamto, nie wiemy dlaczego tak było. tylko teraz caly internet to analizuje, rodzina pewnie obrywa opiniami z każdej strony. ja kończę temat bo nie, mam nic do dodania.
  • Odpowiedz
  • 2
nie ma kombinować że coś zawiniła bo powinna to czy tamto, nie wiemy dlaczego tak było

@WrzeCiOna:

Tak było, bo to ujawnione informacje z jej telefonu. Miał urojenia, ataki agresji, a Gabrysia się go bała już w kwietniu.
Zlekceważyła sytuację, a mogła łatwo
  • Odpowiedz
@radzioso532: jaki los? tak, te baby mają rację, bo 16 lat to jest niepełnoletnosc. nie ma co usprawiedliwiać cząstkowe ze mieszkanie było ok, nie było bo pewnie rodzice na to nie wyrazili zgody. A jak już wdepniesz w jakąś sytuację to nie kontrolujesz jej przebiegu. A zwłaszcza osoby która stosuje p-----c. poza tym nie masz pewności, że gdyby tak zrobiła typ nie zaatakowały jej inaczej. Ale jak wspominałam, nie chce
  • Odpowiedz
jak możesz wypierać coś czego nie masz świadomości.

@WrzeCiOna: ja i moje koleżanki byliśmy świadomi tego, jak byliśmy źle traktowani. Wystarczy odejść. Ja rozumiem, że należy karać mężczyzn (i kobiety!) za poważne manipulacje i nakłanianie, ale Ty to przedstawiasz zbyt 0,1, imo.

poza tym ktoś kto manipuluje osoba która jest słabsza pod pewnymi względami robi to dla jakiegoś swojego zysku kosztem
  • Odpowiedz
@PowiatowyBanan: nie chodzi mi o codzienne manipulacje tylko o to jak funkcjonuje taki niesymetryczny związek. To nie ja tu stawiam tezy, a co do rodziny to wiem że kazde problemy mają swoje tlo, plus dodaj łatwość obwiniania kogoś jest w necie. nie znam rodziny to się nie wypowiadam, zwłaszcza że teraz przechodzą żałobę.
  • Odpowiedz
To nie ja tu stawiam tezy

Ja też nie, ja jedynie komentuję na portalu ze śmiesznymi obrazkami.

plus dodaj łatwość obwiniania kogoś jest w necie.

Nikogo
  • Odpowiedz
@WrzeCiOna: naprawdę wierzysz że szkoła i pedagog ma jakąkolwiek moc przy nieletniej osobie pod wpływem przemocy? Mogą jedynie zalecić terapię na którą osoba czy rodzina nie pójdzie tyle, albo zaleca nieletniej wrócić do rodziców. Nic więcej nie zrobią prócz zaleceń które mogą być niewykonalne, być z serii jak z deszczu pod rynnę albo czymś co nic nie da w danej sytuacji. Łatwiej pomagać dorosłym bo ich można wysłać do jakieś
  • Odpowiedz
@radzioso532: jeśli żyje się z kimś kogo się boi to sama wyprowadzka nic nie da. Ona musiałaby zmienić szkołę, miejsce zamieszkania na takie gdzie on nie mógł by jej znaleźć. W takiej sytuacji gdy ona była nieletnia to nie wiem czy jej rodzice by jej mogli pomóc w tym (nie znam szczegółów historii)
  • Odpowiedz
  • 1
tak, te baby mają rację, bo 16 lat to jest niepełnoletnosc.

@WrzeCiOna:
Chodzi o to że czepiać się tylko tego to trzeba być durną osobą.

pewnie rodzice na to nie
  • Odpowiedz