Wpis z mikrobloga

@wasmaro: @JestemKaspi to chyba Yashica J-Mini Super (automatyczna małpka), czyli:

- styki informują aparat o zaknięciu klapki. Jeśli sa brudne, lub klapka nie jest domknięta, to nie przewinie filmu
- pomarańczowy element, moim zdaniem, informuje, z której strony nawija się film.
  • Odpowiedz
  • 0
@wrobelix1992: @KebabZostrymSosem
Mam aparat "Yashica J-Mini" (bez Super) i te styki nie są połączone z klapką, bo w klapce nic takiego nie ma co by te styki zwierało.

Poza tym, na lewym boku jest suwak, który otwiera klapkę i jego wystarczy z użyciem większej siły przesunąć przy otwartej klapce (albo jakimś małym płaskim śrubokrętem w tym lewym otworze gdzie się klapka zatrzaskuje wcisnąć zapadkę) i wtedy załączy się silniczek.
wasmaro - @wrobelix1992: @KebabZostrymSosem
Mam aparat "Yashica J-Mini" (bez Super) i...

źródło: IMG_20260608_013239

Pobierz
  • Odpowiedz
@wasmaro: To jeszcze druga opcja, która mi przychodzi do głowy - w necie znalazłem wersję Twojej Yashicy z datownikiem. Możliwe, że styki są wynikiem unifikacji produkcji. Sama zębatka powinna normalnie działać, gdy film będzie w środku. Klpaka aparatu ma element, który dociska film, a zębatki zębatki go dodatkowo prowadzą, jednocześnie przesuwając się i licząc kolejne zdjęcia. Zwyczajne filmy małoobrazkowe mają 36 klatek, ładowane samodzielnie, czasem po 38 - 99 i
KebabZostrymSosem - @wasmaro: To jeszcze druga opcja, która mi przychodzi do głowy - ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Twoja nie ma manualnego ustawiania ISO?

Nie, nie ma manualnego, czyli pewnie ma albo poniżej ISO 400 albo powyżej w zależności od zainstalowanego filmu (kod DX)?

Odnośnie tego datownika, to rozumiem, że te styki zasilają go...? czy jest tam oddzielna bateria w klapce, a przez styki jest komunikacja z główną elektroniką?

I
  • Odpowiedz
Nie, nie ma manualnego, czyli pewnie ma albo poniżej ISO 400 albo powyżej w zależności od zainstalowanego filmu (kod DX)?

@wasmaro: Powyżej wątpię. Zazwyczaj takie małpki ogarniają max 400, a jeśli masz film bez kodu, to ustawiają domyślne 100. W razie potrzeby można dokupić naklejki.

Odnośnie tego datownika, to rozumiem, że te styki zasilają go...? czy jest tam oddzielna bateria w klapce, a przez styki jest komunikacja z główną elektroniką?
KebabZostrymSosem - >Nie, nie ma manualnego, czyli pewnie ma albo poniżej ISO 400 alb...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@KebabZostrymSosem: Nie, w moim aparacie nie ma z tyłu tego datownika, a pytałem z ciekawości jak to działa.

U mnie jest coś takiego:
https://buymorefilm.com/cdn/shop/products/DSC06861_1080x.jpg?v=1610665152

Za to z przodu jest taki suwak z portretem + strzałką w lewo (zgaduje że jakiś focus na bliski plan?) i nie do końca rozumiem dlaczego on musi być przytrzymany (cofa się po puszczeniu), bo to trochę niewygodne
wasmaro - @KebabZostrymSosem: Nie, w moim aparacie nie ma z tyłu tego datownika, a py...

źródło: DSC06861_1080x

Pobierz
  • Odpowiedz
Za to z przodu jest taki suwak z portretem + strzałką w lewo (zgaduje że jakiś focus na bliski plan?) i nie do końca rozumiem dlaczego on musi być przytrzymany (cofa się po puszczeniu), bo to trochę niewygodne wg mnie.

@wasmaro: Obiektyw jest stałoogniskowy, czyli nie jest to zoom w rozumieniu obiektywów zmiennoogniskowych, np. jak w małych aparatach cyfrowych. Ten suwak odpowiada za tryb portretowy. Na podstawie informacji https://kcsmile.co.kr/product/yashicajmini_01

- z racji,
  • Odpowiedz