Wpis z mikrobloga

https://wykop.pl/wpis/85549711/od-poczatku-uwazalem-ze-system-kaucyjny-to-gowno-n

System kaucyjny to g---o v2.0

Jakiś czas temu opisywałem moje pierwsze doświadczenie z systemem kaucyjnym i jakie to g---o. Stało się też to na co zwracałem uwagę xD. Oddawałem wtedy butelki w kaucjomacie stokrotki bo tylko ten był na dworze i nie musiałem wchodzić do środka. W stokrotce zakupy robię rzadko bo bliżej mam dino, ale jednak robię czasami. Dzisiaj kontynuacja tego festiwalu s----------a.

Paragony z kaucją jeździły ze mną w samochodzie czekając na odpowiedni moment kiedy będę w okolicy i będę chciał coś kupić. Ten dzień nadszedł. Kupiłem zestaw energoli dla ludzi i dałem Pani kasjerce dwa świstki. Cyk... I miła pani stwierdziła, że stracił ważność, drugi to samo xD.
No k---a mać xD. Pieniądze z datą ważności normalnie. I tak oto zostałem wyruchany. Moje pieniądze straciły ważność.
I tu oto pozostaje pytanie, dlaczego to ma ważność? Przecież może być bez daty ważności. Jeśli ufać rządowi to są pieniądze, które mogę odzyskać, dlaczego nie mogę ich odzyskać kiedy chce? Dlaczego? Przecież nagle ten paragon nie eksploduje czy wymienię go za 2 dni, tydzień czy pół roku. Dopóki jest czytelny to chyba nie powinno być problemu?

Poza tym chciałem ponownie oddać puszki i butelki wczoraj. Dwa kaucjomaty dino nie działały, ostatni odrzucił 6 butelek, 14.50zł na paragonie. Tym razem wykorzystam go bo jednak do Dino częściej chodzę i będę miał ku temu okazję.

Najgorsze g---o wprowadzone przez rządy zaraz obok niedziel nie handlowych. Ha tfu.

#systemkaucyjny #polska
MateMizu - https://wykop.pl/wpis/85549711/od-poczatku-uwazalem-ze-system-kaucyjny-to-...

źródło: 1000018472

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MateMizu: wg ustawy musi być "kwota pieniężna".

Bony i to z terminem, to wymysł z interpretacji ministerstwa, ale za razem zaznaczają, że wydruk to nie jest wypłata kaucji, dopiero realizacja bonu. Czyli sklep nie spełnił obowiązku zwrotu kaucji.

Więc pisz reklamację do sklepu lub normalnie zgłaszaj do WIOŚ brak zwrotu kaucji. Reklamacja może wystarczyć:
@PustyCzlowiek +15
pochwale się, wyegzekwowałem swoją kaucję po 30 dniach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

czy zrobiłem to celowo? nie.
Po prostu mam obok i Biedronkę i Lidla, a w momencie, gdy oddawałem butelki, to przy butelkomacie Lidla była kolejka, więc oddałem je w Biedronce, ale chciałem akurat zrobić zakupy w Lidlu,
  • Odpowiedz