Wpis z mikrobloga

@adzi31: Najbardziej bym właśnie chciał WIZ, ale właśnie mam małe szanse tam być przyjętym. Z matmy słaby nie jestem, ale wolałbym programować. Zostaje mi tylko programowanie niskopoziomowe. Znalazłem na EKA też specjalność inżynieria internetowa i tam się pisze już chyba w wysokopoziomowych językach, więc chyba pójdę na EKA.
  • Odpowiedz
@Adrian77: Jeśli chcesz programować wysokopoziomowo to idź na WIZ. Krótko i na temat. Sam jestem na EKA i nie polecam, wysokopoziomowo pobawisz się chwilę (podstawy w C++ 1 semestr, później rozszerzenie do obiektówki w C++ 1 semestr, a później 1 semestr Java + na późniejszych semestrach popiszesz sobie implementacje różnych algorytmów w języku jakim chcesz), poza tym masz klepanie w asm, vhdl które tylko niepotrzebnie zajmie Ci czas, nerwy i pieniądze
  • Odpowiedz
@Mave: Niestety na WIZ brakuje mi 100 pkt, więc raczej się nie dostanę niestety. Algorytmiką też się nie interesowałem.

@adzi31: Może się orientujecie jak wygląda sprawa informatyki na Uniwersytecie Zielonogórskim? Czego tam głównie uczą?
  • Odpowiedz
@Adrian77: To złóż na WIZ i na EKA, w pierwszym semestrze/roku i tak robisz praktycznie to samo (sama matma), więc jak trafisz na EKA to po prostu się przeniesiesz z przepisaniem ocen.
  • Odpowiedz
@Adrian77: Składaj na WIZ, w tym roku niby matura z matematyki była trudniejsza, jest niż demograficzny (chyba parę tysięcy mniej potencjalnych studentów), więc warto spróbować. Po pierwszym roku mam średnie wrażenia, z programowania to tylko podstawy javy, asemblera i podstawowe algorytmy, reszta to jakiś shit. Mimo to polecam.
  • Odpowiedz
@MegaZU0: W tamtym roku próg na WIZ wynosił 301,1. Ja mam 201,7. Złożę na WEKA i WIZ. WPPT sobie raczej daruję. Z matmy słaby nie jestem, ale nie kręci mnie ta teoria i algorytmy.
  • Odpowiedz
@MegaZU0: Skąd mam pewność, że będzie prowadzona druga lub nawet trzecia rekrutacja na informatykę na WIZ? Załóżmy taką sytuację. W pierwszej rekrutacji od razu dostałem się na WEKA. Na WIZ jestem na liście rezerwowej w pierwszej rekrutacji (wciąż nie wiem, czy się dostanę). Składam papiery na WEKA. Kilka dni później dowiaduję się, że na WIZ się dostałem. To z WEKA mogę wycofać swoje papiery?
  • Odpowiedz
@Adrian77: ja mam 188 punktów i też złożyłem na WIZ, w sumie tylko tam :-) Dałem na normalną informatykę, a drugi wybór to informatyka po angielsku - może się dostanę ;) a jak nie to, za rok
  • Odpowiedz
@Adrian77: WIZ jeszcze 5 lat temu był "najsłabszą" informatyką na PWR, tzn. najłatwiej się było dostać, co rok się to zmienia, więc składaj, może Ci się uda. Pod względem programowania jedyny prawilny wydział.
  • Odpowiedz