Wpis z mikrobloga

701 + 1 = 702

Tytuł: ADHD 2.0
Autor: Edward M. Hallowell, John J. Ratey
Gatunek: nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Ocena: 2/10
ISBN: 9780399178740
Wydawnictwo: Ballantine Books
Liczba stron: 208
Forma książki: e-book
Mam mieszanie odczucia. Z jednej strony są tu ciekawie (choć krótko) opisane procesy zachodzące w mózgu, przez które ADHDowcy mają problemy (konflikt między task positive network a default mode network), sporo porad celowanych w dorosłych, a do tego wszystko jest napisane przystępnie i ‘pozytywnie’. Z drugiej - bardzo triggerowaly mnie próby przedstawienia ADHD jako ‘supermocy’, która pomogła self made biznesmenom odnieść wielki sukces, ignorując inne istotne aspekty ich sytuacji oraz nie wspominając, że sukces to nie tylko trzepanie giga hajsu. Do tego: promowanie dyskusyjnych produktów jak internetowy test Kolbe Index, który kosztuje 55 USD i wygląda na pseudoscience, czy Fisher Wallace Simulator; samochwalczy fragment o wykładach autora w Chinach; nieironiczna wzmianka o lekach na chorobę lokomocyjną mimo przyznania, że one nie działają na ADHD (wtf). I wisienka na torcie, czyli rzucona mimochodem sugestia, że promieniowanie z telefonów komórkowych może wpływać na pojawienie się ADHD. Szkoda, że zamiast rozwinąć temat, napisali tylko ‘stay tuned’; mam nadzieję, że to był żart.

Po napisaniu powyższego, jednak mam negatywne odczucia, nie polecam. xd Muszę znaleźć coś bardziej naukowego.

Prywatny licznik: 30/52

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #adhd #naukispolecznebookmeter #psychologiabookmeter #socjologiabookmeter
MuchoMaas - 701 + 1 = 702

Tytuł: ADHD 2.0
Autor: Edward M. Hallowell, John J. Ratey
...

źródło: 1058017-352x500

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach