Aktywne Wpisy

czerwonykomuch +329
Meta, właściciel Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, zwalnia kolejne 8 tys. osób (10% pracowników). Pozostali mają już na swoich komputerach zainstalowane oprogramowanie śledzące każdy ich ruch w celu pozyskania danych do uczenia AI, które ich zastąpi.
Przychody Mety wzrosły w Q1 2026 o 33% rok do roku, nie łudźcie się więc, że to przez rzekomy odpływ użytkowników.
Wielu wciąż myśli, że z AI to będzie tak, jak było z zastąpieniem konia przez samochód.
Przychody Mety wzrosły w Q1 2026 o 33% rok do roku, nie łudźcie się więc, że to przez rzekomy odpływ użytkowników.
Wielu wciąż myśli, że z AI to będzie tak, jak było z zastąpieniem konia przez samochód.
źródło: 7cv9xoxyvj2h1_Original
Pobierz
arcxa +256

Zaprzęgłem AI do napisania appimage menedżera. Jak na razie całkiem nieźle to działa, a nawet się nie znam na programowaniu.
źródło: Zrzut ekranu z 2026-04-14 19-20-32
PobierzCo za dziwna nowomowa.
Kolejna zbędna wiedza w moim życiu. ¯\(ツ)/¯
Więc tak tylko odetchnąłem z ulgą gdy wiedza ta dotarła już do mnie.
Ale waść widzę toczysz jakąś religijną wojnę o wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożonarodzeniowymi. xD
Powodzenia.
PS. A tak na marginesie. Co tam robi Gnome Shell Extension Menager.
Toż on jest w paczkach normalnych. ¯\(ツ)/¯
źródło: image
Pobierz@dzialoZaglady: Szczególnie pod względem bezpieczeństwa czy aktualizacji :D
Tfu na Flatpaki.
źródło: spitting
Pobierz@dzialoZaglady: No i dobrze. Potem Steam wrzuca wirusy do siebie, a Ty je łąpiesz, bo zero security
@dzialoZaglady: Ciężkie działa wytaczasz w tej świętej wojnie.
PS. Jak tak się zastanowię to ja mam pewnie 2137 pakietów zainstalowanych bez powodu. xD
- https://github.com/kem-a/AppManager
- https://github.com/mijorus/gearlever
@dzialoZaglady: one się fajnie uzupełniają, ty łobuzie jeden (ง ͠° ͟ل͜ ͡°)ง
Używam gearlever, ale brakuje mi kilku rzeczy i właśnie dlatego zniewoliłem AI za 100zł ( ͡º ͜ʖ͡º) aby stworzył moją wizje
@dzialoZaglady: flatpak jest o tyle fajny, że tam masz odseparowane środowisko z bibliotekami/narzędziami itp. od systemu. Dzięki temu apki na każdym komputerku będą działać (prawie) tak samo. Ma to swoje plusy i minusy. Appimage tez nie jest idealne. Duplikuje biblioteki (tez i w ramie), nie gwarantuje bezproblemowego odpalania się itp, ale na ogół działa. Teraz