Wpis z mikrobloga

#gielda https://www.financial-reality.com/post/the-new-permanent-plateau-of-delusion

"Gdybyś powiedział komuś trzydzieści lat temu, że deficyt USA wyniesie 6% PKB, bańka spekulacyjna będzie większa niż bańka internetowa, wyceny akcji będą rekordowo wysokie, nastroje konsumentów najniższe od 50 lat, Cieśnina Ormuz zamknięta, Stany Zjednoczone prowadzą nieustającą wojnę handlową z całym światem, a prezydentem jest Donald Trump, każdy pomyślałby, że inwestorzy wpadną w panikę. Ale tak nie jest. Całe to ryzyko można łatwo zignorować, po prostu je ignorując. „Wall Street Journal” równie dobrze mógłby być pisany przez Hansa Christiana Andersena.

To bajki dla dorosłych..."
tom-ek12333 - #gielda https://www.financial-reality.com/post/the-new-permanent-platea...

źródło: obraz

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gonzo91:

Zobacz jakie złoto jest w tym wpisie:
Przecie to sama prawda

"Za każdym razem, gdy czytam artykuł o inwestowaniu w akcje głównego nurtu, muszę sobie przypominać, że docelowymi czytelnikami są inwestorzy typu „kup i trzymaj”, a nie traderzy. „Kup i trzymaj” to religia klasy emerytalnej i reprezentuje większość zarządzanych aktywów. Właśnie dlatego odpowiedzialne inwestowanie gdzieś po drodze przekształciło się w bezmyślny przepływ pieniędzy, bez względu na ryzyko. I tak
  • Odpowiedz
Podoba mi się jego wizja. Nie znaczy to, że ma rację. Lubię znać strony byczą i niedźwiedzią, żeby poznać przeciwnika.

@tom-ek12333: Tomek, a kiedy Ty byczy?

No i komu przeszkadza buy&hold? Najlepsza strategia inwestycyjna od ponad 150 lat, a Ty chcesz z tym walczyć. Czytanie takich rzeczy sprawia, że myślisz że jesteś mądrzejszy. Inny. Ponad plebs który tylko kupuje i trzyma do emerytury. Nie każdy musi się na co dzień
  • Odpowiedz
@gonzo91: Serio to patrzyłem na Microna na simplywallstr i wiedziałem, że ma P/E około 17 a insiderzy głównie wywalają akcje, ale ktoś tam też kupił. Nie miałem czasu tego bardziej rozgrzebywać bo i po co?

Ja jednak uważam, że coś się w świecie zmieniło. Nigdy nie mieliśmy takiego zaangażowania ulicy w akcje, takich wycen oraz co bardzo ważne- spadającej ilości urodzeń w świecie, który liczy się pod względem giełdy.

Nie chcę
  • Odpowiedz
Nie chcę tu pisać elaboratów ale mam to wszystko w głowie poukładane, choć niektórych rzeczy jeszcze nie rozumiem.

@tom-ek12333: Po Twoich wpisach śmiem twierdzić, że to nie jest Twoje zdanie a coś co przeczytałeś w internecie i po prostu Ci przypasowało.

Serio to patrzyłem na Microna na simplywallstr i wiedziałem, że ma P/E około 17 a insiderzy głównie wywalają akcje, ale ktoś tam też kupił. Nie miałem czasu tego bardziej
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: tomasz dam ci zagadkę na święta - jesli jest inflacja w takim hipotetycznym roku, powiedzmy 10 proc.., a jakas hipotetyczna firma sprzedała ten sam wolumen uslug, produktów to obroty urosły o .. ile proc? I zysk netto o ile proc? I fair price firmy o ile proc urus?
  • Odpowiedz