Wpis z mikrobloga

Lukardio - #pochowacpodprogiem 

https://x.com/zasob_ludzki/status/203970838928291886...

źródło: obraz

Pobierz

Czy nadużywanie umów śmieciowych jest jedną z przyczyn fatalnej demografii?

• tak 30.4% (165)
  • jeszcze jak 19.9% (108)
  • no raczej tak 12.5% (68)
  • ani tak ani nie 6.3% (34)
  • raczej nie 10.5% (57)
  • nie 15.5% (84)
  • nie wiem / nie mam zdania 5.0% (27)

Oddanych głosów: 543

• 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak. Ogólnie umowy śmieciowe to patologia i jeżeli praca nosi znamiona UOP to UOP powinno z miejsca wjeżdżać

@Famine: większym problemem jest robota na czarno i unikanie podatków

Dostać paragon u stolarza, mechanika samochodowego czy od ekipy wykończeniowej to jak wygrać w totka, a jak chcesz fakturę to nagle cena wzrasta o VAT.

Ukrócić tę patologię, zaorać szarą strefę to od razu będzie lepiej budżet wyglądał. A potem wziąć się
  • Odpowiedz
Nie, problemem jest przymusowy ZUS i PIT. Koniec tematu.

@RedTiger: no, no od razu by byl placony w wyplacie a nie do kieszonki pana prezesa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Lukardio: w powiatowych UOP to święty graal. U prywaciarzy standard to kombinacje z urzędem pracy połączone z wiecznym okresem próbnym i zlecenie na 1/2 lub 1/4 z wpisanym jakimś gunwo stanowiskiem w stylu zamiatacz, a tak naprawdę robisz coś 100x bardziej odpowiedzialnego.

Mam nawet w rodzinie wujka z 5 lat był najbardziej ogarniętą osobą w dużym tartaku. Uczył nowych, zarządzał dostawami, zleceniami, zapychał dziury na maszynach jak kogoś brakowało itd.
  • Odpowiedz
Nie, problemem jest przymusowy ZUS i PIT. Koniec tematu.

@RedTiger: Na pewno dzieci się będą rodzić bez PIT i ZUS a więc np. bez dostępu do publicznej edukacji czy służby zdrowia. Oczywiście się domyślam, że prywatna służba zdrowia w USA to nie był prawdziwy kapitalizm. Następny się uda. A skoro prywatna służba zdrowia nie udała się nigdzie na świecie to czemu by nie zaryzykować i spróbowac jeszcze raz? Kiedyś się
  • Odpowiedz
no, no od razu by byl placony w wyplacie a nie do kieszonki pana prezesa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@nairoht: W wielu krajach to działa prawidłowo, dostajesz całą swoją wypłatę i sam decydujesz na co chcesz wydać.
  • Odpowiedz
W wielu krajach to działa prawidłowo

@RedTiger: w jakich bo w większości krajów to pracodawca płaci zaliczki na podatki tak jak to ma miejsce w Polsce więc nie wiem o jakich krajach ty piszesz, a jak masz na myśli USA to proszę cie ale nie rozśmieszaj mnie xD
  • Odpowiedz