Wpis z mikrobloga

523 + 1 = 524

Tytuł: Fikcje
Autor: Jorge Luis Borges
Gatunek: literatura piękna
Ocena: 10/10
ISBN: 9788366272811
Tłumacz: Andrzej Sobol-Jurczykowski, Stanisław Zembrzuski
Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy
Liczba stron: 300
Forma książki: książka
Pomiędzy rozdziałami słabego Monte Christo czytałem sobie spokojnie opowiadania Borgesa i zostałem oczarowany. Pierwszy zbiór zawarty w tym wydaniu - Ogród o rozwidlających się ścieżkach jest fantastyczny. Niesamowite jest, jak Borges ilością detali uwiarygadnia fikcyjne treści jakie się tam pojawiają - fikcyjnych autorów, powieści, życiorysy, streszczenia utworów. Mimo mnogości znaczeń i symboli całość czyta się naprawdę rewelacyjnie i po przetrawieniu danego opowiadania chce się do niego wrócić. Moje ulubione to: Biblioteka Babel czyli wariacja na temat twierdzenia o nieskończonej liczbie małp, Koliste ruiny w których sny przeplatają się z rzeczywistością i Pierre Menard, autor Don Kichota o znaczeniu jakie przypisuje się utworom literackim, przy okazji jest chyba najśmieszniejsze z całych Fikcji (a generalnie humoru tu nie brakuje). Drugi zbiór, Twory wyobraźni, jest bardziej przyziemny, mamy zabawę formą kryminału w Śmierci i busoli, mikro western (gauchesco?) Południe i Pamiętliwego Funesa, który po urazie głowy ma perfekcyjną pamięć i dla rozrywki odtwarza sobie losowo wybrane dni z przeszłości (trochę rel, ale ja perfekcyjnie pamiętam raczej nieistotne głupoty).

Swoją drogą, dzięki Bibliotece Babel przeczytam książkę o matematyce (The Unimaginable Mathematics of Borges’ Library of Babel). xd W tym chyba największa siła Fikcji - pobudzają do riserczu będąc zarazem po prostu świetnymi dziełami literackimi.

Prywatny licznik: 21/35

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #czytelniczebingo #literaturapieknabookmeter
MuchoMaas - 523 + 1 = 524

Tytuł: Fikcje
Autor: Jorge Luis Borges
Gatunek: literatura...

źródło: 750768-352x500

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach