Aktywne Wpisy

karpikmirek88 +507
Dobra... to jest P------E co my tutaj zrobiliśmy... trzęsę się caly z wrazenia. O tym co zrobil wczoraj wykop prawdopodobnie beda mowic kiedys na lekcjach historii
UZBIERALIŚMY PONAD 700 PLUSÓW co przekłada się na 70.1 grosza na zbiórke
Niestety siepomaga pozwala na wpłate minimum 1 złotego wplacic nie da rady ale i tak jestem wzruszony na to jaką historie wczoraj stworzyliśmy jako internet. Jesteście BOHATERAMI <3 Dziękuje wam!
https://wykop.pl/wpis/86232541/dobra-c--j-raz-sie-zyje-zrobmy-to-jako-wykop-dla-d
UZBIERALIŚMY PONAD 700 PLUSÓW co przekłada się na 70.1 grosza na zbiórke
Niestety siepomaga pozwala na wpłate minimum 1 złotego wplacic nie da rady ale i tak jestem wzruszony na to jaką historie wczoraj stworzyliśmy jako internet. Jesteście BOHATERAMI <3 Dziękuje wam!
https://wykop.pl/wpis/86232541/dobra-c--j-raz-sie-zyje-zrobmy-to-jako-wykop-dla-d

CrimsonCube +285

Tytuł:
FikcjeAutor:
Jorge Luis BorgesGatunek:
literatura pięknaOcena:
10/10ISBN:
9788366272811Tłumacz:
Andrzej Sobol-Jurczykowski, Stanisław ZembrzuskiWydawnictwo:
Państwowy Instytut WydawniczyLiczba stron:
300Forma książki:
książkaPomiędzy rozdziałami słabego Monte Christo czytałem sobie spokojnie opowiadania Borgesa i zostałem oczarowany. Pierwszy zbiór zawarty w tym wydaniu - Ogród o rozwidlających się ścieżkach jest fantastyczny. Niesamowite jest, jak Borges ilością detali uwiarygadnia fikcyjne treści jakie się tam pojawiają - fikcyjnych autorów, powieści, życiorysy, streszczenia utworów. Mimo mnogości znaczeń i symboli całość czyta się naprawdę rewelacyjnie i po przetrawieniu danego opowiadania chce się do niego wrócić. Moje ulubione to: Biblioteka Babel czyli wariacja na temat twierdzenia o nieskończonej liczbie małp, Koliste ruiny w których sny przeplatają się z rzeczywistością i Pierre Menard, autor Don Kichota o znaczeniu jakie przypisuje się utworom literackim, przy okazji jest chyba najśmieszniejsze z całych Fikcji (a generalnie humoru tu nie brakuje). Drugi zbiór, Twory wyobraźni, jest bardziej przyziemny, mamy zabawę formą kryminału w Śmierci i busoli, mikro western (gauchesco?) Południe i Pamiętliwego Funesa, który po urazie głowy ma perfekcyjną pamięć i dla rozrywki odtwarza sobie losowo wybrane dni z przeszłości (trochę rel, ale ja perfekcyjnie pamiętam raczej nieistotne głupoty).
Swoją drogą, dzięki Bibliotece Babel przeczytam książkę o matematyce (The Unimaginable Mathematics of Borges’ Library of Babel). xd W tym chyba największa siła Fikcji - pobudzają do riserczu będąc zarazem po prostu świetnymi dziełami literackimi.
Prywatny licznik: 21/35
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #czytelniczebingo #literaturapieknabookmeter
źródło: 750768-352x500
Pobierzźródło: 53d6adbaa0ced01c1f1e1d0f237b2b570434e89d5142116644c4d8a4392fc613
Pobierz