Wpis z mikrobloga

Jest jakaś różnica, między Audi A6 c5, a Passat b5? Chodzi mi o mechanikę tych pojazdów. Otóż posiadam silnik 2.8 Quattro, ma nalatane ponad 320tys i gdybym chciał zmienić na także ten sam silnik czyli 2.8 ALG z passata to jest jakaś różnica? I jak jest z napędem bo najlepiej ściągnąć angola Passata b5 4x4 i przełożył bym również napęd i zawiechę, podejdzie? ;->

#mechanika #mechanikasamochodowa #samochody
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MarioMAX: z tego co sie orientuje to napęd 4x4 od VW a od Audi to dwie rożne bajki a wiec i dwie rożne skrzynie biegów a moze i inne zawieszenie w jakichś detalach.

VW chyba miały zawsze "odkładane" 4x4, czyli tylna oś była napędzana w momencie gdy przednia traciła przyczepność, podczas gdy quattro wali non stop na stałym 4x4.

Radziłbym jednak wejść na forum Audi i Pssata i tam zasięgnąć
  • Odpowiedz
@MarioMAX: aaaa no i mogą być rożne mocowania silników. VW zawsze ( prawie) wkłada silnik poprzecznie, podczas gdy Audi z niewyjaśnionych powodów uwielbia wkładać silniki wzdłużnie. Sprawdź wpierw na jakimś mądrym forum czy taka podmianka wchodzi w grę, a najlepiej to ściągnie taka Audice z UK i po problemie.
  • Odpowiedz
@paaszczaktaxi: Quattro nie "wali" non stop 4x4, jak podniosę przód auta na lewarkach i ruszę, to będą kręciły się tylko przednie koła, tylne nie. Zwykły układ torsen ;-)

Właśnie wydaje mi się że w VW jest to samo
  • Odpowiedz
@MarioMAX: jak dla mnie silniki skrzynia bez problemu podejdzie nie wiem czy 4x4 tez ale przy quattro jest ta sama skrzynia czasami co i bez tyle ze ma zaślepione miejsce przeniesienia napędu. Na pewno bedziesz musiał wszystko przeprogramować żeby działało :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Wojtas9: dokładnie, ale tylko torsen to ten "prawdziwy" napęd. Nadal jeżdżę audi z quattro i teraz wolał był odłączalny haldex. Dopłacanie za napęd na 4 koła nawet w słoneczne dni to bezsens
  • Odpowiedz