Wpis z mikrobloga

487 + 1 = 488

Tytuł: Hyperion
Autor: Dan Simmons
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★★★★
Tłumacz: Wojciech Szypuła
Wydawnictwo: Mag
Liczba stron: 624
Forma książki: e-book
---

Znakomita książka. Bardzo oryginalny pomysł, ciekawy i wciągający świat przyszłości, mroczny, czasem horrorowy klimat. Napięcie i tajemnice nie pozwalają się oderwać. Autor popisuje się swoją wszechstronnością literacką, wkładając w poszególnych pielgrzymów dość zróżnicowane historie - o dziwo wszystkie bardzo dobre, po opiniach spodziewałem się, że poziom będzie różny.

Stworzony świat jest bardzo zaawansowany i skomplikowany, ale narracja pozwala za tym mniej więcej nadążyć i nie jest to przytłaczające.

Myślę, że warto wiedzieć, że pierwszy tom urywa się w połowie historii i trzeba czytać drugi.

#czytelniczebingo nie wszyscy bohaterowie są ludźmi

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #hyperion #scifi #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
solejukowski - 487 + 1 = 488

Tytuł: Hyperion
Autor: Dan Simmons
Gatunek: fantasy, sc...

źródło: 1000081206

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@solejukowski: co to znaczy pierwszy tom się urywa
Znakomicie zakończony, ekipa rusza na przygodę w nieznane spojona potęgą przyjaźni.

A wykopowe bingo to oznaka braku wolności daliście sobie narzucić tematy, chomąto i klapki na oczach.
  • Odpowiedz
  • 1
@PaczeIokinka: ja zacząłem bingo w celu wyjścia poza swoją bańkę, na razie tego nie zrobiłem, bo wszystko samo pasowało pod pola, ale dzięki bingo przeczytam coś Piaseckiego czy ekranizowanego przez Wajdę, normalnie mógłbym nie sięgnąć :p
  • Odpowiedz
@TragiKomediant: trochę powalony był ten romans głównego bohatera z 8-latką szczerze, ale dorosła chyba pod koniec do 17 lat, kiedy oficjalnie zostali parą.

Chociaż do dzisiaj nie wiem co autor miał w głowie, że taką historię napisał
  • Odpowiedz
Wiek bohaterki to tam ciul. Co się stało w samej końcówce? Dlaczego ostatnia książka powoli rozwijała fabułę i w ostatnich 10% nagle wszystko się wyjaśniło i rozwiązało? WTF? Myślałem, że będą jeszcze ze dwie książki, bo tak wolno czas szedł do przodu, a oni skończyli to w kilka sekund...
  • Odpowiedz
@solejukowski: no to teraz dawaj Upadek, jak dla mnie Upadek Hyperiona to najlepsze scifi obok Odysejii Kosmicznej 2, Ciemnego Lasu

@TragiKomediant miała więcej lat, bodajże 12-14, wtedy był jej "opiekunem", dopiero później jak była dorosła nawiązali jakąś tam relację
  • Odpowiedz