Wpis z mikrobloga

✨️ Czy bench w IT to norma?
Jestem devem. Dopiero 2 lata temu dołączyłem do branży. Pierwszy raz trafiłem na bench, bo kontraktownia nie ma nowych projektów. Jak to poważna sprawa, czy bench jest normalny i może się zdarzyć każdemu? Wiem, że kusi postrasznie mnie jak młodego na budowie, ale chociaż ten raz odpuście i napiszcie serio - z czym mam do czynienia?

#programista15k #pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie ma dla Ciebie projektów, nie jesteś na tyle potrzebny firmie, żeby zaangażowała Ciebie w coś nowego. Nie znajdą projektu w miesiąc, to wylecisz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Paru znajomych kontraktownie przerabiało. I sprawa wyglądała tak: pierwszy miesiac - 100% stawki, kolejne miesiace juz zalezalo od rozmowy z przelozonym - zazwyczaj 50-100%. Byly takie firmy, ktore od razu mowily, ze jak przez 3 miechy nie trafi na nowy projekt - wypowiedzenie. Ale tez takie, ze ludzie siedzieli miesiacami i czekali na projekt. Pewnie wszystko zalezy od kasy w kontraktowni i na ile moze sobie pozwolic.

Takze nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zwolnienia czy zamykanie projektów są częste, bo branża generalnie polega na klepaniu nowego kodu/produktów, gdzie większość ostatecznie się nie udaje albo są anulowane

Tak po prostu jest. Jak płacą to się ciesz. Warto oczywiście spędzić ten czas na szukaniu pracy gdzieś indziej, żeby nie obudzić się ręką w nocniku. Jak kontraktornia nie znajdzie nowego projektu to oczywiście cię zwolnią: wszystko zależy od tego jak cię widzi kontraktornia i czy opłaca
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kiedyś potrafili płacić za kilka miesięcy siedzenia na dupie. Tylko że wtedy kasowali drugie tyle ile tobie płacili. Teraz jak nie ma popytu to pewnie 1-2 miesiące i tyle. Na pewno też jak nie będziesz elastyczny i będziesz wybrzydzał jak ci zaproponują słaby projekt to będziesz pierwszy do odstrzału. Z drugiej strony jako młodo robić g---o projekt legacy to sobie tylko szkodzisz. Najlepiej szukać czegoś na boku. A najlepiej
  • Odpowiedz