W 2016 Przejechałem Meksyk cały rowerem w 4 miesiące. Mimo że mi się nic nie stało to było to potężne szaleństwo. Drogą którą ja jechałem w Chiapas do Palenque, 2 lata później Polakowi i Niemcowi ucięli głowy. Były to typy z kartelu Jalisco new generation, Tam nastolatki dostają "bojowe" zadanie i chrzest w kartelu że muszą zabić brutalnie przypadkowego człowieka.
Krew mnie zalewa jak potem te oszołomy z jutuba podróżniki mówia że Meksyk jest ok tylko trzeba wiedzieć gdzie jechać. Typie tam 30.000 ludzi rocznie jest mordowanych, oficjalnie, czyli x2-3 nieoficjalnie. Drugie tyle ginie bez śladu... Korupcja taka że kumplowi szeryf po wypadku z ciężarówką dał usd500 żeby nie rozdmuchiwać sprawy i iść do sądu, ambasady.
Ja do Meksyku nigdy nie wrócę, i nikomu nie radzę tam jechać. Koszmarne miejsce, Choć geografie ma fenomenalną. To trza przyznać.
@Lardor: wtedy nie oglądałem sadistica, więc nie wiedziałem co właściwie robię. Dodatkowo to że z kumplem jechaliśmy po 100-120km dziennie i mało co się integrowalismy z lokalnymi ludźmi to myślę że nas uratowało. A od San Cristobal de las casas az do Ocosingo czułem jakaś dziwną atmosferę w powietrzu i wzrok podejrzany ludzi we wioskach, potem o tym zapomniałem. I jak 2 lata później doczytałem tego newsa że tam ucięli
@adamsowaanon: Ogromne osiągnięcie i przygoda przez wielkie P. Ale i napiszę, że nie ma co się spinać na to co jutubowi experci mówią. Jeden przejdzie całą długość Amazonki przez 5 lat, a innego okradną zaraz po wyjściu z lotniska.
Mnie już przestało to dawno ruszać, jak słyszę bzdury jakichś pato-podróżników. Jakimi to oni nie są podróżnikami, odkrywca i znawcami tematu,kraju etc.... Bez kamery w tyłku, konta na jutube i pato-najcie
@adamsowaanon ktokolwiek kiedyś zaglądał na strony z gore chyba zauważył że zdecydowana większość "materiałów" jest właśnie z Ameryki południowej, a zwłaszcza z Meksyku/Brazylii
@adamsowaanon: W Meksyku to nawet autobus z wycieczką z biurem podróży potrafią zatrzymać i okraść ludzi. W Polsce gdy szczurek w wyglądu wyskoczy z dawaj hajs możesz powiedzieć s--------j i 99% nic się nie wydarzy a w takim dzikim kraju zastrzeli cię.
Północ, południe i zachód faktycznie jest niebezpieczny. Ale centrum i wschód nie odbiega pod kątem bezpieczeństwa od zachodniej Europy. Jednak z perspektywy mieszkańca Polski to jest mimo wszystko inny świat.
jaka jest najmilsza i najmniej miła interakcja z lokalsami jaka ci się przydarzyła?
@walokid: ogólnie jak napisałem mi.sie nic nie stało, Ale wielu Meksykanów zagadywało, raz ojciec z córką był taka nieśmiałą i chyba chciał mnie oswatac z nią na półwyspie baja California, ładna była ale ja z kumplem byliśmy w trybie dzikusów jadących w podróży a nie siedzeniu w miejscu.
W dużych miastach nocowaliśmy u Meksykanów w ich domach apartamentach przez
@adamsowaanon: przyjmijmy, że ginie 50k ludzi rocznie. Czyli w porównaniu do populacji, to tak jakby ginęło (mniej więcej) 40 osób dziennie w Polsce. Wyobrazcie sobie, że jakaś mafia zabija 40 osób dziennie w Polsce. Szokujące to jest.
Ostatnio to chyba motobieda wyśmiewał ostrzeżenia MSZ o niebezpieczeństwach w meksyku.
@kptDoopa: bo gringo jeszcze tak nie jest na celowniku jak lokalni którzy są mniej medialni, To że mu.sie nic nie stało to nie znaczy że 5 których np.wufzoql danego dnia zaginęło, a i h rodziny nie mają siły przebicia do mediów to nagłośnić, bo byli by kolejnymi zaginionymi.
Ogólnie polecam poczytać lokalne gazety z małych miejscowości. Są też wersje
@adamsowaanon: przeżyłeś przygodę życia a mogłeś mieć ostatnią przygodę życia ;) nie uratowała cię nieświadomość tylko to, że nie zbliżałeś się i nie chciałeś bliżej przyjrzeć ludziom i kulturze- a to chce robić większość osób podróżujących. Więc uratowało Cię bycie nietypowym podróżnikiem
fajnie że ktoś wreszcie mówi głośno Meksyku. Mam już dość słuchania p---------a jak to cudownie tam jest i jak warto tam pojechać.
@StdPtr: mnie ubolewa fakt że w jednym kraju mają najwięcej i największe kaktusów, cenoty, wulkany, dżungle, pustynie wszelakiego rodzaju, Klimat tych miejsc jest przytłaczająco piękny, do tego te wszystkie endemiczne rośliny i zwierzęta. Nie znam ciekawszego kraju pod tym względem. Przynajmniej jeszcze nie byłym, Tanio i
Mimo że mi się nic nie stało to było to potężne szaleństwo.
Drogą którą ja jechałem w Chiapas do Palenque, 2 lata później Polakowi i Niemcowi ucięli głowy.
Były to typy z kartelu Jalisco new generation,
Tam nastolatki dostają "bojowe" zadanie i chrzest w kartelu że muszą zabić brutalnie przypadkowego człowieka.
Krew mnie zalewa jak potem te oszołomy z jutuba podróżniki mówia że Meksyk jest ok tylko trzeba wiedzieć gdzie jechać.
Typie tam 30.000 ludzi rocznie jest mordowanych, oficjalnie, czyli x2-3 nieoficjalnie.
Drugie tyle ginie bez śladu...
Korupcja taka że kumplowi szeryf po wypadku z ciężarówką dał usd500 żeby nie rozdmuchiwać sprawy i iść do sądu, ambasady.
Ja do Meksyku nigdy nie wrócę, i nikomu nie radzę tam jechać. Koszmarne miejsce,
Choć geografie ma fenomenalną. To trza przyznać.
#przemyslenia #meksyk #przestepczosc #takaprawda #smiertelnewypadki #podroze #podrozujzwykopem #przezswiatnafazie #bezplanu #vlogcasha #patologiazewsi #patologiazmiasta #kartelenarkotykowe #mafia
źródło: 1000021156
PobierzDodatkowo to że z kumplem jechaliśmy po 100-120km dziennie i mało co się integrowalismy z lokalnymi ludźmi to myślę że nas uratowało.
A od San Cristobal de las casas az do Ocosingo czułem jakaś dziwną atmosferę w powietrzu i wzrok podejrzany ludzi we wioskach, potem o tym zapomniałem.
I jak 2 lata później doczytałem tego newsa że tam ucięli
Tu reportaż z śledztwa Polaków i jego siostry
@adamsowaanon: Ostatnio to chyba motobieda wyśmiewał ostrzeżenia MSZ o niebezpieczeństwach w meksyku.
Ale i napiszę, że nie ma co się spinać na to co jutubowi experci mówią. Jeden przejdzie całą długość Amazonki przez 5 lat, a innego okradną zaraz po wyjściu z lotniska.
Mnie już przestało to dawno ruszać, jak słyszę bzdury jakichś pato-podróżników. Jakimi to oni nie są podróżnikami, odkrywca i znawcami tematu,kraju etc.... Bez kamery w tyłku, konta na jutube i pato-najcie
Jednak z perspektywy mieszkańca Polski to jest mimo wszystko inny świat.
@walokid: ogólnie jak napisałem mi.sie nic nie stało,
Ale wielu Meksykanów zagadywało, raz ojciec z córką był taka nieśmiałą i chyba chciał mnie oswatac z nią na półwyspie baja California, ładna była ale ja z kumplem byliśmy w trybie dzikusów jadących w podróży a nie siedzeniu w miejscu.
W dużych miastach nocowaliśmy u Meksykanów w ich domach apartamentach przez
@kptDoopa: bo gringo jeszcze tak nie jest na celowniku jak lokalni którzy są mniej medialni,
To że mu.sie nic nie stało to nie znaczy że 5 których np.wufzoql danego dnia zaginęło, a i h rodziny nie mają siły przebicia do mediów to nagłośnić, bo byli by kolejnymi zaginionymi.
Ogólnie polecam poczytać lokalne gazety z małych miejscowości.
Są też wersje
@adamsowaanon: no i tak samo inni tetaz nie oglądają i nie wiedzą. Nie wiem czemu ty mogłeś nie wiedzieć, ale inni już nie mogą :)
@adamsowaanon: nie tylko ucięli głowy, ale też brutalnie torturowano przed śmiercią
@StdPtr: mnie ubolewa fakt że w jednym kraju mają najwięcej i największe kaktusów, cenoty, wulkany, dżungle, pustynie wszelakiego rodzaju,
Klimat tych miejsc jest przytłaczająco piękny, do tego te wszystkie endemiczne rośliny i zwierzęta.
Nie znam ciekawszego kraju pod tym względem. Przynajmniej jeszcze nie byłym,
Tanio i