Aktywne Wpisy

Lardor +234
źródło: 1000095229
Pobierz
kankes +71
Ufff całe szczęście, że nie ma (jeszcze) przymusu umawiania się...
#p0lka #podrywajzwykopem #logikarozowychpaskow #blackpill
#p0lka #podrywajzwykopem #logikarozowychpaskow #blackpill
źródło: p0lka
Pobierz

Tytuł:
Ja, która nie poznałam mężczyznAutor:
Jacqueline HarpmanGatunek:
fantasy, science fiction, literatura pięknaOcena: ★★★★★★★★☆☆
ISBN:
9788367515689Pamiętam, że ktoś wrzucił tu recenzję, tytuł wywołał przelotny uśmiech na mojej twarzy i o sprawie zapomniałem, aż przypadkowo gdy wyjechałem na parę dni wypoczynku, to ktoś akurat przytargał ze sobą tę książkę z biblioteki...no to nie było wyjścia. Jest krótka - więc poszło sprawnie w jeden wieczór, a moim zdaniem warto.
Dla kogo? Jeśli lubisz klimaty post-apokaliptyczne, "primitive technology" lub gry z serii Fallout ;) to może się spodoba. W zasadzie sam początek już mnie kupił, nie mamy żadnego wstępu, po prostu nagle znajdujemy się ... w klatce, z 40 kobietami, w tym z główną bohaterką a zarazem narratorką opowieści. Nastoletnia dziewczynka pamięta tylko niejasne przebłyski swojego życia sprzed życia w klatce. "Całe życie" spędziła wśród tych znacznie starszych od siebie kobiet, słysząc ich rozmowy na tematy które trudno jej sobie wyobrazić. Jak wyjaśnić komuś jak wygląda niebo, lub jak smakuje truskawka? Mamy tu początkowo opis - jak radzą sobie panie w niewoli, ale ogólnie ta "sielankowa" atmosfera ma swój koniec, zmienia się dynamika sytuacji...
W zasadzie zgadzam się, że książka jest dość przewrotna. Nie mamy tu dynamiki, pościgów i wybuchów, a jednak mamy wzruszenia, mamy pytania i nie mamy odpowiedzi. Widziałem opinie, że to jest frustrujące, ale moim zdaniem to kwestia nastawienia - dla mnie absolutnie to nie było frustrujące.
Książka kojarzy mi się trochę z "opowiadaniami drogi", gdzie towarzyszymy bohaterowi jak Odyseuszowi, a trochę jak gra w rodzaju Black&White lub Simsów, gdzie jako bóstwo kontrolujemy z daleka potworki - nic z tych rzeczy nie ma miejsca w książce, chyba że przypisać to wrażenie temu, że do pewnego stopnia może i podświadomie wiemy co wydarzy się dalej. Ujęła mnie w tej powieści bohaterka - jej upór, jej determinacja; to plus świat w który ją wrzucono myślę jest największym plusem dla czytelnika. Pytania, te bez odpowiedzi - tylko dodają smaczku, bo tak na dobrą sprawę - nikt z nas nie zna odpowiedzi na te pytania, nie tylko w książce.
Jedyne dwa "zarzuty" jakie można sobie wymyślić - to moim zdaniem paradoksalnie nie jest to zbyt "zaskakująca" książka, może najlepiej powiedzieć - niezupełnie przewidywalna. Druga rzecz - trochę raził mnie czasem brak logiki, nie tyle w przedstawionym świecie, czy zachowaniu bohaterów, co jakby w samej konstrukcji powieści, trudno mi to dokładnie określić.
#bookmeter #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter #literaturapieknabookmeter
źródło: f89ae6127e613ebcf62d1e8aa4888e611f70b040a19834e4ec4ce15bbaee5495
Pobierz