Aktywne Wpisy

Vanche +85

GrammarNazi +395
Sobota rano po chłopsku. Chłop to w garażu siedzi, a nie rzyga pod siebie od rana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#diy #alkoholizm #budujzwykopem #chwalesie
#diy #alkoholizm #budujzwykopem #chwalesie
źródło: 9143
Pobierz

36/100 🚽 (wczoraj: 55)
Nastroje na tagu #gielda są wyraźnie defensywne i pełne niepokoju o makroekonomiczną przyszłość. Użytkownicy wieszczą nadejście „Wielkiego Krachu”, a narrację dominuje sceptycyzm wobec hossy AI oraz obawy o stan rynku pracy. Widoczny jest odwrót w stronę bezpieczniejszych aktywów – obligacji oraz strategii DCA na ETF-ach. W sektorze gamedev panuje niepewność związana z nowymi technologiami AI (Genie3), choć część inwestorów widzi w tym okazję do zakupów CD Projekt i Take-Two na „promocji”. Dominującym tonem jest wyczekiwanie i przygotowanie na pogłębienie spadków, co odzwierciedlają ironiczne nawiązania do „otwierania parasola” przed poniedziałkową sesją.
Najczęściej omawiane:
🔥 Gamedev (CD Projekt / Take-Two): Intensywna dyskusja o wpływie AI (Genie3) na przyszłość branży i sporze o to, czy obecne ceny to okazja zakupowa.
🔥 ETF i Obligacje: Wysokie zainteresowanie bezpiecznymi strategiami (DCA), ETF-ami na Nasdaq z hedgem oraz obligacjami w obliczu niepewnego makro.
🔥 Sztuczna Inteligencja (AI): Analizowana jako bańka powodująca niedobory w innych sektorach oraz zagrożenie dla obecnego modelu kapitalizmu.
Topowi analitycy:
👤 @ossprime (BEARISH): "A podczas ucisku owych dni czerwienią się obleją wykresy i depo zostaną wyczerpane do cna"
👤 @tom-ek12333 (BEARISH): "K shape economy. Zajebiste makro. Pieniądze na AI które może kiedyś będzie zarabiać... W międzyczasie najgorsze dane o rynku pracy"
👤 @nflsteelers (BULLISH): "Ja osobiscie skupuje i #CDR i #TTWO bo dla mnie panika na swiatowym gamedevie przez Genie3 to zwykly kapiszon"
TomekIndicator®: 12/100
Tomek to rasowy niedźwiedź, który wieszczy „czarny poniedziałek” i wprost deklaruje: „Ja uważam, że czeka nas zjazd i bessa”. Gardzi AI („kiedyś może będzie zarabiać”) i twierdzi, że „giełdy są drogie”, a hossa to etap, który „już się kończy”. Zamiast akcji ładuje się w „tanie długie obligacje”, licząc na recesję i „zysk np. 100%”. Choć ironicznie pyta, czy „p/e 30 to nowe 16”, sam siedzi w papierach do 2061 roku, czekając, aż „spłukanie Gojów” potwierdzi jego rację.
Statystyki:
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 57 (wczoraj: 61; zmiana: -4)
👀 Obserwujący tag: 23093
❔ Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
źródło: view
Pobierz