Wpis z mikrobloga

@perfumowyswir: Tak mówią. Mi się wydaje, że to wynik cyklicznego spowolnienia gospodarczego.

Dodatkowo- AI nie konsumuje i nie wydaje. Bezrobotny człowiek też konsumuje mało. W połączeniu z brakiem dzieci, to bardzo deflacyjny scenariusz.

A wiesz co się w deflacyjnym scenariuszu najlepiej opłaca kupić?
  • Odpowiedz
Bezrobotny człowiek też konsumuje mało. W połączeniu z brakiem dzieci, to bardzo deflacyjny scenariusz.

@tom-ek12333: to prawda, gdy bezrobocie zacznie przebijać 5% zacznie się robić nieciekawie, tak czy siak uważam, że przynajmniej ten rok giełdy będą jeszcze ciągnąć, a przy optymistycznym scenariuszu 3 kolejne lata
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: A ja już nie uważam tylko kupuję to co jest tanie. Omijam to co drogie. Giełdy są drogie i mogę podać 5 poważnych argumentów za tym.
Argumenty za tym, że są tanie, są wydumane na podstawie wyobrażeń o przyszłości.

Przy bezrobociu wysokim zacznie się nieciekawie i to będzie moment gdzie banki centralne będą wprowadzać ponowne QE czyli skup długoterminowych obligacji = wpompowanie kasy do systemu + niskie oprocentowanie kredytów.
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: to prawda, widzę że masz traumę po jakichś inwestycjach z przeszłości, też tak miałem. Póki się nie odblokujesz ciężko zacząć zarabiać. Trzeba unikać banana i jakoś to idzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz