Wpis z mikrobloga

• 4
@JamesJoyce: no tylko że oni nawet nie uczą głębokiej wiedzy, to jest lizanie podstaw które masz za darmo w internecie albo youtubie. Jest to wszystko naprawdę przykre. Przykre bo kiedyś niektórych z tych technocelebrytów uważałem za spoko ziomków w czasach swojej naiwności.
  • Odpowiedz
to jest lizanie podstaw które masz za darmo w internecie

@tubkas12: wiesz co w sumie nawet niedawno też się denerwowałem tym, ale tak sobie myślę, skoro znajdą się barany, które to kupują, to niech kupują, najwidoczniej inaczej nie potrafią, muszą być nakarmieni bezpośrednio przez jakiś materiał video bo przeczytanie książki by zrozumieć nieco głębszy sens to dla nich za wiele.
  • Odpowiedz
  • 2
@polskie-k0rpo: mnie to irytuje przez to że jak ja zaczynałem programować a zaczynałem z 18 lat temu (XD) to nasiąkłem akademicką kulturą dzielenia się wiedzą. Jak zaczynałem pierwszy staż na studiach to po prostu czytaliśmy książki z firmowej biblioteczki i te książki były w choj treściwe. A teraz masz ziomów którzy dosłownie czytają dokumentację, obrabiają ją w jakieś filmy i zadania i sprzedają po absurdalnych cenach. I w ogóle jakby
  • Odpowiedz
kultura czytania dokumentacji całkowicie umarła u współczesnych kuców. To też jest dla mnie fenomen.

@tubkas12: IMO to po prostu ludzie którzy spłyneli do branży wraz z rozwojem i popularyzowaniem się języków coraz wyższego poziomu oraz webdev. Tutaj kultura techniczna jest bardzo często zerowa a to pewnie będzie coś około 85% rynku w Polsce.
  • Odpowiedz
  • 0
@polskie-k0rpo: zaczynam się z tobą zgadzać mimo że sam jestem z webdeva, ale w sumie takie narzekania rzeczywiście nie mają sensu. Ciekawe do jakiego poziomu absurdu to wyeskaluje
  • Odpowiedz
@tubkas12: absurdy są takie że w mojej poprzedniej robocie team leader oficjalnie wyśmiewał taski w których było słowo analiza - ostentacyjnie na wycenach po prostu gdy widział task w którym nie ma klepania kodu tylko analiza to je kasował i mówił: "analiza? a komu to potrzebne."
  • Odpowiedz
@polskie-k0rpo: to. Albo “wymagania projektu będą minimalne” później wszystko się odpisze chatem gpt. I ci ludzie piszacy codziennie “hej, jak działa to”, “jak działa tamto” a wszystko jest w dokumentacji wyjasnione. Nawet z obrazkami. Mind virus. Ludzie wysmiewaja np czytanie ksiazek z it a później sami maja tak zniszczony przez wieczne wspomaganie się asystentami mózg, że nie sa w stanie dwóch stron tekstu przeczytac.
  • Odpowiedz