@ossprime: dlaczego japonczycy podaja rentownosci obligacji w simple yield zamiast tak jak europa i usa?
Dobrze zauważyłeś! Japończycy rzeczywiście podają rentowność (yield) obligacji w sposób "Simple Yield" (zwykle tłumaczone jako "prosta stopa zwrotu"), a nie za pomocą YTM (Yield to Maturity), która jest standardem w USA i Europie.
@ossprime wiec jaki jest simple yield dla 0,85% austria 2120 jak kupie je po 30,27euro?
Aby obliczyć Simple Yield dla tej obligacji, musimy znać jej podstawowe parametry. Zakładając, że jest to obligacja Republiki Austrii o terminie wykupu w 2120 roku z kuponem 0.85%, a Ty kupujesz ją po 30.27 euro, obliczenia wyglądają następująco.
@tom-ek12333: Co dalej nie zmienia faktu, że nie potrafisz policzyć procentu składanego, nasz tagowy "ekspercie". Japończycy mogą sobie liczyć w kwaternionach i mnie to nijak nie obchodzi. Dla potomności wklejam twoje mistrzowskie obliczenia dla obligacji USA. Mi by było wstyd.
@ossprime: a jaki dla 0,5 2061 uk gilt kupionej po 26?
Aby obliczyć Simple Yield dla brytyjskiej obligacji skarbowej (UK gilt) 0.5% 2061 kupionej po 26 (zakładam, że cena to 26 GBP), postępujemy analogicznie.
@ossprime: mam inżyniera i nie takie rozwiązywałem.
Tylko ja się tym bawię. Mówię 10% i kto mi co zrobi. Liczę jak Japończycy. Czy oni się mylą?
Czytałem teorie, że im niższy % tym zwykły inwestor się nie zainteresuje. Ale fundusz emerytalny wie czym to pachnie. Szczególnie tak mocno przecenione bardzo długie obligi których jest tylko 45 miliardów Euro
@tom-ek12333: Mówisz po prostu głupoty i się przy tym upierasz. Cały świat podaje stopę zwrotu z obligacji w Yield to Maturity - zajrzyj na stronę dowolnej obligacji czy funduszu obligacyjnego. Nawet swoją "metodą" nie jesteś w stanie porównać, czy korzystniejsza jest inwestycja w 10-letnie czy 20-letnie obligacje. No ale Tomuś zawsze musi się kreować na tego "mądrzejszego" od wszystkich. Szkoda tylko, że potem
@ossprime: mówię głupoty ale nikt nie potrafi mi wytłumaczyć dlaczego. To nie pierwsza akcją taka. Czy zamiast 10% lepiej będzie powiedzieć zysk wyniesie 400% kwoty zainwestowanej za 35 lat?
@tom-ek12333: Dam ci przykład, żebyś zrozumiał. Jeśli mam do wyboru lokatę na 6% rocznie do końca świata, to wyjdę na niej lepiej, niż na twoich obligacjach na "10%" (a tak naprawdę na niecałe 5% rocznie). Za pomocą Simple Yield to sobie możesz porównywać aktywa o takiej samej zapadalności, a nie różnej.
@tom-ek12333: to Ty się jarasz 4.7% w skali roku? Xd to kup lepiej obligacje skarbu państwa. A najlepiej kup ETF na sp500, za ostatnie 35 lat zrobił kilka tysięcy % a nie 400% xd
@tom-ek12333: @ossprime to co Tomek odkrywa to procent składany, przez 35 lat jak założysz sobie lokatę co roku na 4.7% to będziesz miał to co na obligacjach
źródło: image
Pobierzźródło: image
PobierzDobrze zauważyłeś! Japończycy rzeczywiście podają rentowność (yield) obligacji w sposób "Simple Yield" (zwykle tłumaczone jako "prosta stopa zwrotu"), a nie za pomocą YTM (Yield to Maturity), która jest standardem w USA i Europie.
Główne powody są historyczne i
Aby obliczyć Simple Yield dla tej obligacji, musimy znać jej podstawowe parametry. Zakładając, że jest to obligacja Republiki Austrii o terminie wykupu w 2120 roku z kuponem 0.85%, a Ty kupujesz ją po 30.27 euro, obliczenia wyglądają następująco.
Krok 1: Zbierz dane
źródło: ba56e9e385c9f2c5881993556c11573ffd68da29a1e90c9bf8764d1a0f02e522
PobierzAby obliczyć Simple Yield dla brytyjskiej obligacji skarbowej (UK gilt) 0.5% 2061 kupionej po 26 (zakładam, że cena to 26 GBP), postępujemy analogicznie.
Krok 1: Zbierz
źródło: image
PobierzCo mnie obchodzą jakieś cuda wianki oszutwa.
Jak sie mnie ktoś zapyta- jak włożę 10k funtów to ile dostanę po tych 30
@tom-ek12333: 4^(1/30) = 1.047 -> ok. 4,7% średniorocznej stopy zwrotu, a nie 10%. Tak liczą poważni inwestorzy, a nie chłopskorozumowcy.
I rest my case. Mi by było wstyd pokazywać się na tagu #gielda
źródło:
PobierzTylko ja się tym bawię. Mówię 10% i kto mi co zrobi. Liczę jak Japończycy. Czy oni się mylą?
Czytałem teorie, że im niższy % tym zwykły inwestor się nie zainteresuje. Ale fundusz emerytalny wie czym to pachnie. Szczególnie tak mocno przecenione bardzo długie obligi których jest tylko 45 miliardów Euro
Tych setek to tylko z 8 miliardów Euro jest.
@tom-ek12333: Mówisz po prostu głupoty i się przy tym upierasz. Cały świat podaje stopę zwrotu z obligacji w Yield to Maturity - zajrzyj na stronę dowolnej obligacji czy funduszu obligacyjnego. Nawet swoją "metodą" nie jesteś w stanie porównać, czy korzystniejsza jest inwestycja w 10-letnie czy 20-letnie obligacje.
No ale Tomuś zawsze musi się kreować na tego "mądrzejszego" od wszystkich. Szkoda tylko, że potem
źródło: Screenshot_20260113_092846_Gmail
Pobierz@HAMSKLOSS89 te obligi to zakład na spowolnienie gospodarcze. Jak wypali to masz 100% w rok
@HAMSKLOSS89: Nie no, przecież 10%! XDDDDDD
@HAMSKLOSS89: tego akurat nie można powiedzieć, bo praktycznie co roku masz inne oferty lokat