Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wybrać teleskop do obserwacji nieba i przyrody?
Mirki, szukam #teleskop, dzięki któremu mógłbym zarówno wygodnie obserwować okolicę (ptaki, zwierzęta, pejzaż w zakresie 50-500 m), jak i obserwować niebo (ciała niebieskie + samoloty/satelity/ISS), mogąc wykonywać wysokiej jakości zdjęcia i nagrania. Większość obserwacji z obszaru o dosyć wysokim zanieczyszczeniu świetlnym.

Zainteresowały mnie smart #teleskopy takie jak Dwarf (3, Mini) czy Seestar (S30, S30 Pro, S50) ze względu na swoją lekkość, kompaktowe rozmiary i (podobno) intuicyjną obsługę. Czy to dobry wybór dla moich zastosowań? Zastanawiam się, czy są jakieś minusy takiego wyboru, przez które mógłbym żałować zakupu (zależność od oprogramowania, które może unieruchomić urządzenie, niemożność obserwacji bez smartfona, poczucie, jakbym oglądał obrazki w internecie, brak komptybilnego oprogramowania open-source, inne).

Jeśli to dobry wybór dla obserwacji okolicy + nieba? Zakładając, że mam budżet do okolic 2000 złotych, jaki model powinienem wybrać (i gdzie kupować w Polsce)? Dwarf 3, Dwarf Mini, Seestar S30 (Pro?), Seestar S50 to chyba topka, o ile czegoś nie pominąłem. Zastanawiam się, czy warto czekać kilka miesięcy na jakieś nowe modele/przełomy w tym sektorze.

#astronomia #astrofotografia #optyka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak wybrać teleskop do obserwacji nieba i przyrody? Ⓘ
Mirki, szukam...

źródło: CXknnN9P722a5UShiVvoCR

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Smart teleskopy są spoko, ale nie poobserwujesz przez nie wizualnie. Nie wiem jak jest też z nagraniami, bo one raczej robią dłuższe naświetlanie. Szczegółów planet też nie pokażą.

Do samolotów to tylko teleskop na dobsonie, bo trzeba je ręcznie śledzić.

Satelity tak czy siak będą kropkami. ISS bez drogich montaży z opcją śledzenia satelitów też za bardzo nie poogladasz.
  • Odpowiedz