@mirko_anonim: ludzie podejmują decyzje nie procesy. Umiejetność rozmowy w języku innym niż Twój “matczyny”, przynajmniej angielski, to absolutny must have. Procesowo nie potrzebna Ci umiejętność komunikacji tylko przekazywania informacji ale decyzję podejmują ludzie z którymi się rozmawia
@mirko_anonim: oczywiście że warto, pytanie co cię interesuje i w jaką branżę chcesz wejść, angielski obecnie nie jest uważany za język obcy tylko coś co powinieneś wiedzieć z automatu jak z językiem rodzimym, znając niemiecki można dostać się do wielu firm niemieckich działających w Polsce z branży samochodowej (volkswagen), chemicznej (bayer) czy np metalurgicznej (thyssen) albo tam gdzie ten język jest po prostu potrzebny, mi nauka na B2 zajęła półtorej
@mirko_anonim: Angielski to podstawa, bo czasami jest wymóg zachowania tajemnicy tj. nie używania technologii przy komunikacji. Co do nauki innych języków, to nie ma to większego sensu bez konkretnego pomysłu.
albo tam gdzie ten język jest po prostu potrzebny, mi nauka na B2 zajęła półtorej roku w szkole językowej, miałem już jakies doświadczenie w finansach + licencjat z firu i dostałem się do firmy do działu audytu gdzie bez tej znajomości nie byłoby opcji żebym się dostał
@kob277: mowa o niemieckim? startowałeś od 0? moglbys polecic szkole jezykowa ile twoje zarobki sa wyzsze w porownaniu do ofert gdzie nie jest
@razdwatrzy55: od 0, szkoła moose, najważniejsze to trafić na lektora który ma chęć do nauki, miałem zajęcia indywidualne i polecam je bardziej od grupowych, jak nie uczysz się samemu i nie powtarzasz to będzie ciężko ale to jak ze wszystkim, wcześniej pracowałem jako księgowy i wychodzę o 1600 brutto lepiej z widokami na kilkukrotnie lepszy rozwój niż gdybym miał siedzieć w księgowości, miasto spoza top 10 stąd mniejsza stawka
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@kob277: mowa o niemieckim? startowałeś od 0? moglbys polecic szkole jezykowa
ile twoje zarobki sa wyzsze w porownaniu do ofert gdzie nie jest