Wpis z mikrobloga

@etepetete: ale bzdury, zawsze deprecjonujące twardy majątek vs MIŁOŚC, PRZYJAŹŃ i ZDROWIE

a prawda jest taka, że właśnie najczęściej Ci ludzie co mają jakiś tam majątek to są najmniej sfrustrowani i mają dobre zdrowie i związki bo nie mają takiego stresu, mają luz i możliwości a nie wielką gonitwę za kolejnym tysiaczkiem

a ludzie jakoś się lubią tak fałszywie dowartościowywać że "hehe może ja nie mam tyle pieniędzy ale mam
  • Odpowiedz
  • 2
@Dietetyq: O Boże, to jest niezwykłe! Jak to możliwe, że nikt nigdy wcześniej nie wpadł na ten genialny wniosek? Aż ciarki mnie przechodzą. To straszne, że ci wszyscy naiwni biedacy wciąż próbują się fałszywie dowartościowywać jakimś tam zdrowiem i miłością. Dziękujemy Ci, nasz oświecony guru, za sprowadzenie nas na właściwą drogę. Od dziś jedyna cenna relacja to ta z bankomatem. Ten komentarz powinien być obowiązkową lekturą w szkole. Pięćset złotych,
  • Odpowiedz
  • 0
@Mododzyglizda: @Dietetyq Jest mirki takie powiedzenie; "pieniądze szczęścia nie dają" oznacza, że prawdziwe szczęście nie zależy od bogactwa materialnego, lecz od rzeczy niematerialnych, takich jak relacje czy doświadczenia; jednak współczesne badania wskazują, że pieniądze zwiększają szczęście do pewnego progu, łagodząc problemy, a potem pomagają w kupowaniu przeżyć, a nie przedmiotów, które dają trwalszą satysfakcję, podczas gdy brak pieniędzy może prowadzić do nieszczęścia. I tym miłym akcentem sie żegnam!
  • Odpowiedz
@Dietetyq: bogaci mają prawdziwych przyjaciół? Nie wiem- mało kto ma prawdziwych przyjaciół- znam parę bogatych osób i są turbo samotni nawet jeśli wśród ludzi są uśmiechnięci i rozmowni. Są wyuczone uśmiechu i kurtuazja na wysokim poziomie. Ale bliskość i przyjaźń- mam wrażenie, że nie mają czasu zawierać przyjaźni a przewinęło się w ich życiu znacznie więcej osób niż w życiu przeciętnie zarabiającego Polaka i widzieli takie zachowania i interesowność ludzi,
  • Odpowiedz
@Dietetyq: bieda nie oznacza z automatu, że masz przyjaciół prawdziwych- natomiast jak masz sporo pieniędzy czy wpływów to wiele osób chce się z Tobą przyjaźnić bo hehehe wiesz mój kuzyn to szuka pracy a córka patrz jaka partia do wzięcia.
Taka jest prawda, że większość bogatych wchodzi w relacje na zasadzie transakcyjnej właśnie z tego powodu i albo się w końcu orientują, że są sami i się z tym godzą
  • Odpowiedz
Jak sądzisz jaka szansa jest na znalezienie prawdziwych przyjaciół w takich okolicznościach?

@dzaro-dzaroslawski: znalezienie prawdziwych przyjaciół w dzisiejszych czasach graniczy z cudem, niezależnie czy jesteś biedny czy bogaty

ja rozumiem doskonale ten argument, że jak ktoś jest bogaty to nigdy nie może być pewien czy inni się z nim zadają dla jego osobowości i tego jaki jest a nie dla
  • Odpowiedz
@Dietetyq: to nawet nie, że jak masz pieniądze i wpływy to nie możesz być pewny dlaczego ktoś Cię lubi - jest wręcz bardzo prawdopodobne, że wiele osób będzie miłych bo będą chcieli coś zyskać dla siebie. Tak to działa - zobacz co dzieje się w pracy jak ludzie próbują wchodzić w dupę szefowi a dostaną z tego niewiele - wyobraź sobie, że możesz zyskać duży kontrakt albo coś poważniejszego -
  • Odpowiedz