Wpis z mikrobloga

@Lucanatic: Już przestancie powoływać się na te bzdurę o mega budżecie i setkach pracowników, bo ujawniono, że gra kosztowała trochę poniżej 10 milionów euro/dolarów, a zespół to było 40 osób.
https://cdaction.pl/newsy/wiemy-ile-kosztowalo-clair-obscur-expedition-33-jedna-z-najglosniejszych-produkcji-tego-roku-powstala-za-stosunkowo-niewielkie-pieniadze/
Wychodzi w przeliczeniu na jednego pracownika 40 tysięcy euro/dolarów ROCZNIE, bo devtime to było 6 lat. Znam Polaków programistów, którzy rocznie więcej zarabiają niż to.
  • Odpowiedz
@SonidoStark: @artiom143
Mieli duzego wydawce i budzet wykraczajacy poza indie. Nie ma zadnego argumentu, by E33 bylo indie i ta decyzja to kompromitacja TGA.
Przeciez na podstawie tych kryteriow blizzard tez jest indie.
  • Odpowiedz
@T0pi5: trochę też pokłosie tego, że jeszcze niedawno nawet gry pod dużym wydawcą nazywano błędnie indykami choć chyba takiej sytuacji jak ta nie było o ile mnie pamięć nie myli
  • Odpowiedz
@Eksagnem: I tym podwykonawcom płacili paciorkami przy budżecie 10 milionów? Przecież jak policzyć ten budżet na kilkaset osób to by każdy zarabiał kilka tysięcy euro rocznie na tym projekcie, czyli mniej niż minimalna roczna w Polsce.
  • Odpowiedz
@SonidoStark: Ale co ma do rzeczy kto ile miał zapłacone? 10 milionów dolarów to nadal dużo pieniędzy, a 40 osób to dalej duży zespół. Wiedźmin 2 to też gra indie według Ciebie? Sami ją wydali i kosztowała "tylko" 30 milionów złotych
  • Odpowiedz
@Eksagnem:

a 40 osób to dalej duży zespół

No to 40 osób (tyle co pisałem) czy jednak setki podwykonawców? Bo uprawiasz teraz tzw. goalposting i mam wrażenie, że p--------z, żeby p-------ć.
P.S: Twój argument o Wiedźminie 2 jest ułomny, bo w trakcie jego dewelopingu CD Projekt RED był już od kilkunastu lat czołowym polskim wydawcą, miał sieć dystrubycjną gier innych studiów (np. seria eXtra Klasyka, Platynowa Kolekcja) i nie wiem
  • Odpowiedz
@SonidoStark: Nie p------e tylko mówię, że nawet gdyby olać tych podwykonawców, to 40 osób pracujących nad projektem to nadal jest duży zespół, niewspółmierny do miana gry indie. No ale tak czy siak, trudno olać kogoś kto miał tak duży całościowy wkład w produkcję gry.

"Clair Obscur: Expedition 33 was made by a core team of around 30 developers at Sandfall Interactive, but the total number of contributors, including contractors for
  • Odpowiedz
@gimemoa: no nie ma o czym dyskutować, bo gra kosztowala 10 melonów, a firma miała nad sobą dużego wydawcę. Jak ktoś znając te fakty dalej nazywa to indie, to jest niespełna rozumu.
Tak jak ktoś napisał w innym wątku. E33 mogłoby wygrać w kategorii multiplayer i miałoby to tyle samo sensu.
  • Odpowiedz
@T0pi5: Wydawca dalej może oznaczać niezależność. W ten sposób każdy kto wydaje grę na Steam nie może być indie, bo Steam z automatu staje się jego wydawcą.
  • Odpowiedz
@gimemoa: xddd ale fikoły
Mają publishera, który wydawał i fundował grę. Jest to przeciwienstwo indie.
Indie = self publish (+ stosunkowo mala firma, no bo wtedy activision byloby indie).

W sensie wg ciebie kazda gra jest indie, chyba ze mnie oswiecisz czym sie e33 rozni xD
  • Odpowiedz
@T0pi5: Chłopy będą bronić statusu indie niczym akoloci swego pana xD W sumie nie mam pojęcia dlaczego, to że nie jest indie nie znaczy że jest zła
  • Odpowiedz