Mam teraz takie przemyślenia i chcę się nimi podzielić. Kiedyś widziałem film, w którym ktoś tłumaczył, dlaczego ludzie sięgają po telefon w nocy zamiast spać. Mówił, że to forma przedłużenia nieudanego dnia, aby nie skończył się zbyt szybko. Przez jakiś czas myślałem, że mam tak samo i dlatego podświadomie tak robię. Ale właśnie zdałem sobie sprawę, że to nieprawda. W moim przypadku chodzi o zaburzenie obsesyjno‑kompulsywne, które nie pozwala mi zasnąć. Starałem się celowo zmęczyć i zająć czymś myśli, aby jak najdłużej unikać chwili ciszy i spokoju. Wtedy bowiem moje myśli zaczynają mnie atakować, nie dają spać i przytłaczają negatywnymi obrazami, na które nie mam odpowiedzi. A to zaburzenie nie daje mi spokoju psychicznego, dopóki nie znajdę rozwiązania. Dlatego zawsze przeglądałem internet w nocy: nie po to, by przedłużyć dzień, ale żeby zmęczyć się tak bardzo, aż oczy same zaczną się zamykać. Chciałem zasnąć jak najszybciej i nie męczyć się własnymi myślami. Podczas czytania na przykład mikroblogów skupiałem się na tym, co ktoś napisał, a nie na tym, co działo się w mojej głowie.
@mirko_anonim: Jeśli przed snem leżąc w łóżku potrzebujesz odwracać uwagę od własnych myśli, to zamiast chłostać się światłem z telefonu prosto w japę polecam zwykłą książkę - szybciej i co ważniejsze zdrowiej idzie się wtedy uspokoić i nastroić do snu.
@mirko_anonim: kiedyś w jakichś life hackach w internecie, trafiłem na rzekomą metode zasypiania uczoną w armii amerykańskiej czy innych siłach specjalnych. Metoda brzmi głupio, ale co zadziwiające u mnie działa, aczkolwiek wymaga pewnego wysiłku intelektualnego dla osoby z takimi kompulsywnymi zachowaniami. Polega na tym, aby położyć się wygodnie, rozluźnić mięśnie, kończyny, ręce, nogi, całkowicie odpuścić, a w głowie w kółko powtarzać sobie "nie myśl, nie myśl, nie myśl...". Wiem, że
wyrafinowany-twórca-98: To nie jest nic nienormalnego, po prostu rozpędzone ciało potrzebuje bodźców które zainicjują zasypianie, obecnie człowiek nie dość że jest narażony na ogromną ilość różnych informacji z zewnątrz to jeszcze one prowokują mózg do tworzenia nowych, plus styl życia i głownie dieta, wymagania społeczne itd. powodują że ciało bardzo ciężko wygasić i bardzo łatwo pobudzić a to wszystko niszczy sen i zasypianie. Telefonem można oszukać umysł, ale ciała nie oszukasz
#przemyslenia #filozofia #sen
Mam teraz takie przemyślenia i chcę się nimi podzielić. Kiedyś widziałem film, w którym ktoś tłumaczył, dlaczego ludzie sięgają po telefon w nocy zamiast spać. Mówił, że to forma przedłużenia nieudanego dnia, aby nie skończył się zbyt szybko. Przez jakiś czas myślałem, że mam tak samo i dlatego podświadomie tak robię. Ale właśnie zdałem sobie sprawę, że to nieprawda. W moim przypadku chodzi o zaburzenie obsesyjno‑kompulsywne, które nie pozwala mi zasnąć. Starałem się celowo zmęczyć i zająć czymś myśli, aby jak najdłużej unikać chwili ciszy i spokoju. Wtedy bowiem moje myśli zaczynają mnie atakować, nie dają spać i przytłaczają negatywnymi obrazami, na które nie mam odpowiedzi. A to zaburzenie nie daje mi spokoju psychicznego, dopóki nie znajdę rozwiązania. Dlatego zawsze przeglądałem internet w nocy: nie po to, by przedłużyć dzień, ale żeby zmęczyć się tak bardzo, aż oczy same zaczną się zamykać. Chciałem zasnąć jak najszybciej i nie męczyć się własnymi myślami. Podczas czytania na przykład mikroblogów skupiałem się na tym, co ktoś napisał, a nie na tym, co działo się w mojej głowie.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
źródło: bezsennosc
Pobierz@kubako: a nie masz jakiejś metody na brak snów? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Metoda na brak snów to będzie unikać stresowania ciała na kilka godzin przed snem i w trakcie.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: heracinsky