Wpis z mikrobloga

Do lutego jestem zdany na obecność klona endera 3 pod nazwą artillery hornet. Jest to bedslinger z bowdenem. Przy druku PETG mam problem. Otóż tuż przy starcie dosłownie pierwszy centymetr ścieżki się nie trzyma stołu przez co się zawija w górę i następny przejazd obok potrafi ściągnąć tę antenkę i wyprasować w wydruk. Daje to artefakt na spodniej warstwie wydruku. Dzieje się tak za każdym razem. Tylko pierwszy centymetr się nie trzyma a reszta jest jak powinna być. Stół jest szklany. Wypoziomowany. Macie jakieś pomysły co mogę zrobić aby wyeliminować ten błąd? Może jakiś trick w startowym gcode? #druk3d
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Andr3v zawsze jest to samo. Pierwszy centymetr druku po linii czyszczącej się nie trzyma stołu. Jeżeli mam skirt to jest to tam a jeżeli brim to tam
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Andr3v w różnych. Druk się nigdy nie zaczyna w tym samym miejscu. No chyba, że powtarzam dany projekt. Wgranego mam marlina 2.1.2 i drukarka ma zrobionego 9 punktowego mesha. Na bank nie jest to wina wypoziomowania bo gdy puszczam 1 warstwę na całe pole robocze to wszystko się ładnie trzyma (poza tym pierwszym centymetrem oczywiście)
  • Odpowiedz
  • 0
@maniok to nie mam więcej pomysłów gdzie szukać rozwiązania.
Chyba, że na ten fragment dać ciut wyższą temperaturę na głowicy xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Andr3v bardziej myślałem może nad tym aby dodać przed skirtem np jakieś kółko obok i wtedy antenka by się nie mogła zawinąć bo by była poza obszarem docelowego druku
  • Odpowiedz
@maniok: Sprawdź g-code czy nie ma jakichś zmian temperatur pomiędzy linią czyszczącą a obiektem.

A skoro to tylko pierwszy centymetr a później już drukuje normalnie pomimo retrakcji, to ustawiaj skirt na jedną warstwę i czekaj aby ściąć/zerwać odchodzący początek. Kiedyś za czasów sławetnego Enderka 3 też tak robiłem i działało. Ba, wtedy przy każdym wydruku czuwałem z cążkami aby w razie czego robić korekty w locie, nie to co teraz
  • Odpowiedz
  • 0
@Diabl0 zmian temperatur nie ma na bank. Dobry pomysł z tym skirtem. Oddalę i ustawię jedną warstwę. Dziękuję. Jeszcze tylko 2 miesiące wytrzymać z tym szajsem i chyba go wystawię na OLX za stówę dla jakiegoś masochisty
  • Odpowiedz
@maniok: Ja bym dał nawet wiecej, mam takie L mniej wiecej z ramionami po 10cm przy każdym wydruku i jak zaczyna drukować to potrafi być całe lekko przyklejone i dopiero przy koncu łapie dobrze stół i potem model ładnie drukuje. Też zobacz na temperatury, może stół jest za zimny czy coś, przy PETG miałem w sumie problemy z przyklejeniem się ale na PEI i np potrafiła się warstwa odklejać na
  • Odpowiedz