Wpis z mikrobloga

Jeżeli kacapom uda się przejąć D----s manipulując pomarańczowym, ciekawe jak PiSowcy będą tłumaczyć Trumpa, gdy ten z rozpędu, w zamian za apartament w Moskwie dla swojej córki i zięcia zaoferuje Putinowi Przesmyk Suwalski.

#ukraina #wojna #polityka
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mike-johnston: Przecież wszyscy analitycy wojskowy zgodnie twierdzą, ze i tak rus wkrótce przejmie d----s militarnie. Trump ma z tym tyle samo wspólnego co Biden. Ja jestem za tym, żeby ukr walczyła do ostatniego żołnierza, ale dziwi mnie, że komuś kto robi virtue signaling w stronę ukrainy również na tym zależy. Z punktu widzenia ukraińców im szybszy pokój tym lepiej.
  • Odpowiedz
wszyscy analitycy wojskowy zgodnie twierdzą, ze i tak rus wkrótce przejmie d----s militarnie

@JanuszGruz: Ile to jest "wkrótce" skoro ci analitycy wojskowi zajęcie Pokrowska przewidywali na koniec roku 2024?
JPRW - > wszyscy analitycy wojskowy zgodnie twierdzą, ze i tak rus wkrótce przejmie d...

źródło: rmoyioo

Pobierz
  • Odpowiedz
@JPRW: Tu nie ma konsensusu. Między pół roku a dwa lata.
Natomiast konsensus jest co do tego, że ukr nawet z pomocą UE wytrzyma jeszcze rok. Rosja dwa-trzy lata takiej presji jak teraz.
Tylko po co. Po co mają ginąć ludzie, skoro końcem tej drogi i tak jest utracenie donbasu?

Przy czym powtórzę: ja jestem za tym, żeby nic nie podpisywali i walczyli, bo dla Polski to akurat dobrze.
Dziwie
  • Odpowiedz
@JanuszGruz:

posyłają ich na bezsensowną (dla ukraińców) wojnę.

A jak myślisz, rosja da radę coś raz w życiu uhonorować, czy jak w 2010 (jeszcze przed euromajdanem, aferami, etc), będą mieli wywalone j---a jak podczas Porozumienia Charkowskiego, gdzie Ukraina przedłużyła z rosją o 25 lat umowę o przebywaniu rosyjskiej floty na terenie Krymu. W zamian, Ukraina miała mieć tańszy gaz oraz 100mln dolarów rocznie na funkcjonowanie krymskiej bazy
  • Odpowiedz
Po co mają ginąć ludzie, skoro końcem tej drogi i tak jest utracenie donbasu?

@JanuszGruz: A dlaczego zakładasz, że to ma być koniec drogi? Co sprawi, że Rosja zatrzyma się po zajęciu Donbasu i nie będzie kontynuować ofensywy w obwodach dniepropietrowskim, charkowskim albo na południu? Oddanie za nic lub za papierowe gwarancje tego terenu oznacza oddanie pozycji przygotowanych do obrony, oddanie pod okupację kolejnych miast i wsi i dziesiątek jak
  • Odpowiedz
@JPRW: Gdzie niby tak zakładam? Oczywiście, że zaatakuje. Ale nie od razu. Ukraina będzie miała czas chociażby wybrać nowy rząd, co musi zostać zrobione oraz wyprodukować tysiące środków, które będą w stanie razić moskwę, czy zrobić porządek z armią, która jest w fatalnym stanie oraz rozprawić się z korupcją w tejże.
Co do umocnień - widziałeś jak wygląda sytuacje na froncie? Główne linie umocnień poszły się jechać już jakiś czas
  • Odpowiedz
@JanuszGruz ukraincom latwiej bedzie umocnienia budowac, zmieniac rzad na lepszy itd w czasie pokoju, ogolnie to zgoda, ale ruskim rowniez bedzie latwiej przygotowywac sie do nastepnego uderzenia w czasie pokoju.

@JanuszGruz

@JPRW: Tu nie ma konsensusu. Między pół roku a dwa lata.

Natomiast konsensus jest co do tego, że ukr nawet z pomocą UE wytrzyma jeszcze rok. Rosja dwa-trzy lata
  • Odpowiedz
@kubkarzzswarzadza: dobrze, że Europa się budzi - źle, że kosztem Ukrainy. A Niemcy to zawsze był najważniejszy partner USA obok UK w Europie.

Niemiecki generał Christian Freuding twierdzi, że najbardziej niepokojąca zmiana w Europie nie dzieje się na polu bitwy, ale w Waszyngtonie. Bezpośrednie linie, które kiedyś miał do amerykańskich urzędników obronnych „w dzień i w nocy”, zostały „odcięte – naprawdę odcięte”. Niemcy nie otrzymały żadnego ostrzeżenia, gdy administracja Trumpa
deeprest - @kubkarzzswarzadza: dobrze, że Europa się budzi - źle, że kosztem Ukrainy....

źródło: G7JtOyKWkAApo3D

Pobierz
  • Odpowiedz
@deeprest: przy takiej rosji jak ta obecna nie potrzebujemy obecności USA poza uzbrojeniem do ich systemów i informacji wywiadowczych a tego nam nie odetną. Oczywistym jest że dali nam zgodę na zakup każdego rodzaju uzbrojenia w jakimś celu skoro mamy to tylko my i oni. Zrobili grunt by się wycofać z europy i pewnie to zrobią ale Europa nas nie zostawi bo nie jesteśmy już pionkiem tylko krajem który potencjałem
  • Odpowiedz