Wpis z mikrobloga

@ever-green: kurde jaki relikt :D
W sumie dobry pomysł by sterować roletami.
Prosty system alarmujący też do zrobienia, pytanie jakimi protokołami mógłbyś to wyciągnąć do HA? Czy ma sens? Hobbistyczny tak, sam mam w domu HA i wiele różnych dziwnych sprzętów.
Jedyne co to zawsze się łapie na tym, że dobre to jest jak ktoś lubi się tym bawić i nie planuje nigdy sprzedać takiej nieruchomości. Bo:
- jak się
  • Odpowiedz
@ever-green: Jak chcesz się pobawić i czegoś nauczyć to zawsze jest sens. Jeśli chcesz żeby to Tobie służyło to średni, bo to już dawno wycofany sprzęt ze sprzedaży, a oprogramowanie narzędziowe do niego nie są kompatybilne ze współczesnymi odpowiednikami. Będzie miał usterkę i d--a blada bo nie ma na co wymienić bez pisania programu od nowa na czymś nowym.
  • Odpowiedz
  • 1
@markhausen no relikt:) leżał w piwnicy z 10 lat, w teraz go znalazłem i szkoda wyrzucać. Już chyba znalazłem zastosowanie do niego, żadnych integracji z HA nie będę robił bo to faktycznie mija się z celem. Mam już pewien prosty pomysł na niego. Jak coś wyjdzie to zawołam:)
  • Odpowiedz
@ever-green: pomysł z roletami spoko, ale rolety to chyba tylko przyciskami będziesz sterował bo dogadać to z jakimś nowożytnym protokołem będzie trochę ciężko. no chyba że chcesz to jako projekt hobbystyczny a’la proof of concept to ok :D jak chcesz to mam controllino na zbyciu, można ma tym postawić serwer tcp
  • Odpowiedz
Relikt.....w pracy kilka maszyn jeszcze na tym pracuję i to 24/7 :D.

Masz w nim port 485 - pójdzie na tym modbus i inny serial(freeport).
Obsłuży enkodery, PWM,krokowce lub jakieś servo bo wersja na tranzystorach,ma też chyba PID.

Co do sensu to lepiej sprzedać i kupić coś pod HA może kilkanaście esp32 lub czegoś co używa się wygodniej.
  • Odpowiedz