Aktywne Wpisy
Kroshkar +6
WTF?!
Właśnie się dowiedziałem, że są ludzie którzy nie lubią podgrzewanych siedzeń w samochodach. Ja rozumiem, że latem, bo to o masochizm już zakrawa, ale w zimie to jest coś wspaniałego jak ci po 30 sekundach od odpalenia zimnego samochodu ciepełko w dupkę grzeje (。◕‿‿◕。).
#motoryzacja #samochody
Właśnie się dowiedziałem, że są ludzie którzy nie lubią podgrzewanych siedzeń w samochodach. Ja rozumiem, że latem, bo to o masochizm już zakrawa, ale w zimie to jest coś wspaniałego jak ci po 30 sekundach od odpalenia zimnego samochodu ciepełko w dupkę grzeje (。◕‿‿◕。).
#motoryzacja #samochody

BlackWarrior +1
#ksiazki Która książka i który zbiór opowiadań King jest według was najlepsza?

Space Runaway Ideon
https://myanimelist.net/anime/930/Densetsu_Kyojin_Ideon
To anime, gdzie Pan Yoshiyuki Tomino znów nie zjadł tabletek podczas pisania sceneriusza.
Fabuła jest prosta. Atakują nas humanoidalni obcy: Buff Clan. Znajdujemy mecha (składającego się z 3 pojazdów) i pojazd kosmiczny. Robimy obcym kuku i ciągle im uciekamy. Do tego dochodzi legenda, że mech jest źródłem nieograniczonej energii z legendy o Ide.
Cóż mogę powiedzieć… Strasznie źle się to oglądało. Anime jest nudne, spora cześć wątków nie jest szczególnie istotna. Dłuży się to niemiłosiernie. Anime jest stare i przez to nieszczególnie ładne. Niestety to jeszcze nie jest etap, gdzie ktoś pomyślał, że mechy powinny być ciekawie zaprojektowane. Sam Ideon jest nawet ok, ale pozostałe mechy to straszna padaka. Postaci też nie zachwycają. Ani wyglądem, ani osobowością.
No dobrze, co takiego Pan Tomino napisał, że Ideon znalazł się w kanonie wielkich anime o mechach. Jest to jedno z niewielu anime, gdzie mech okazuje się nie być sojusznikiem naszych bohaterów. Gdzie mech jest katalizatorem konfliktu, który konsumuje coraz większą liczbę ofiar i jego modus operandi jest takie, by tych ofiar było jak najwięcej. Tym samym zamiast triumfalnego zwycięstwa nad złem, mamy tragedię. Problem polega na tym, że droga do finalizacji tej myśli jest nudna i nieciekawa. Sama końcówka do tego nie nadawała się do emisji ówczesnej TV i została relegowana do filmu OVA.
Można zatem zakładać, że kompilacja filmowa skróci materiał i załatwi sprawę. Niby mamy jeden film, ale nie pokrywa on fabuły tak jak trzeba i według mnie nie spełnia swojej roli (choć może i tak jest lepszym wyborem niż seria TV).
Ideon to anime z bardzo dobrym i oryginalnym (nawet dziś) pomysłem, tylko wykonane beznadziejnie. Jak były wydany, to pewnie zachwycał wykonaniem i oryginalnością. Dziś jest to tytuł tylko dla największych fanatyków. Reszcie nie polecam.
źródło: space-runaway-ideon-gif-5
Pobierz