Wpis z mikrobloga

Witam szacowne grono #siecikomputerowe mam pytanko jako amator, do domu wchodzi mi swiatlowod, sygnal jest on podlaczony, zdaje sie, do modemu i dalej sygnal jest juz w skretce RJ45. To wszystko dzieje sie na strychu, tak samo tam mam wyciagniete kable sieciowe z kazdego pokoju. Czy wystarcze jak dam tam switcha (np. cos takiego: link z alledrogo i dalej w salonie podlacze sobie ruterek WiFi, a w biurze bezposrednio sie podlacze kablem do lapka, czy najpierw musi byc jakis routero-switch?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janusz-lece: W skrócie: tak
Ale zainteresuj się rozwiązaniem takim jak AP (punkty dostępowe). 1 routerek nawet i bez wifi a w miejscach gdzie chcesz mieć internet stosujesz punkty dostępowe. FYI są punkty dostępowe z Wifi które mają normalnie wyjścia na kable sieciowe np. Omada seria Wall, mają też tego rodzaju AP Desktop w końcu
  • Odpowiedz
@janusz-lece:
Zrób zdjęcie etykiety tego sprzętu od operatora.
Jeśli rzeczywiście masz tam mediakonwerter to po podłączeniu switcha i tak tylko jedno urządzenie dostanie łączność. Ale jeśli jest to po prostu router z jednym wyjściem LAN to wszystko będzie działać od strzała.
Ogółem musisz mieć 1.Światłowód > 2.Konwerter > 3.Router > 4.(dowolna ilość switchy/AP) > komputery. Zależnie od tego jakie masz urządzenie to pozycje 2-4 mogą być w jednej obudowie.
  • Odpowiedz