Aktywne Wpisy
sloniasek +453

Shyvana +16
Pytanie statystyczne.
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu

Doradźcie proszę. W takim wypadku najlepiej sformować dysk na exFAT a następnie zaszyfrować dysk Vera Cryptem?
Jakieś rozwiązania, ścieżki w tym wypadku są najlepsze? Zależy mi po prostu na tym, bym mogła wpisać swoje hasło po podłączeniu dysku do kompa i wówczas pokaże mi się jego zawartość, którą będę mogła przeglądać i modyfikować.
P.S. Na dysku mam wgrane instalatory WD dla macOS i Windows. Rozumiem, że je usunąć i zrobić swoje ręcznie?
#komputery #apple #macbook #technologia #szyfrowanie #it
Możesz albo stworzyć plik-kontener na tym dysku i w nim wolumen veracrypt - jeśli potrzebujesz zaszyfrować np. tylko 50-100gb, a nie więcej. Wtedy reszta dysku będzie dostępna bez szyfrowania.
Lub zaszyfrować cały dysk lub całą partycję, co bym polecał jak chcesz więcej tam trzymać. Wtedy przy tworzeniu to veracrypt utworzy wolumen i na nim zrobi system plików np.
no i umówmy się, szyfrujesz żeby spełnić wymagania RODO albo żeby po zgubieniu dysku ktoś nie miał fap materiału, raczej nie masz tam materiałów poszukiwanych przez CIA ;)
jak nie zrobisz pełnego to najwyżej będzie widać ile dysku jest zajęte, nic więcej
Tak jak wyżej cryptomator po prostu robisz zaszyfrowany folder, działa to dobrze i jest wygodne. Możesz mieć na dysku tylko jeden zaszyfrowany folder a cały jest całkowicie normalny.
https://cryptomator.org/for-individuals/
Program jest open source i darmowy.