Wpis z mikrobloga

#gielda im więcej używam chata gpt, tym bardziej mam obawy, że to rzeczywiście bańka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jamniki2: Ja tam uważam AI za super zmieniające życie narzędzia, które wpłyną na wiele, wiele rzeczy. Jednak moim zdaniem bańka jest, weź sobie przykładowo cały przemysł samochodowy bez Tesli i ile to jest warte? Około 1 biliona? Sama NVIDIA urosła przez AI o parę, a cały rynek jakie miał wzrosty umotywowane AI, z 10B?. A teraz weź jeszcze możliwość że te firmy które teraz królują mogą ten wyścig przegrać. Samochody
  • Odpowiedz
@Czysto: twój problem jest taki, ze traktujesz ai jak cos fizycznego, jak samochód który MUSISZ WIDZIEC. Nie widzisz ai z--------------h kod w chmurach Amazonu, Googlii itp i nie będziesz widziałaś, dla szaraków ai to chatgpt, dla korporacji nie. Chodzi o większy zysk dla firm (tak, też przez wywalenie ludzi z pracy, to tez wzmacnia zysk) , a nie o to żebyś sobie szybciej kotki generował.
  • Odpowiedz
@Lapacz_Spadajacych_Nozy: Firmy technologiczne nie rosną dlatego, że Ty masz kupić AI w Biedronce. One rosną, bo inne firmy wydają na nie miliardy. I wydają coraz szybciej.
Samochód to wydatek konsumenta. AI to wydatek biznesu, rządów, korporacji, całych sektorów. To nie jest ten sam portfel.
Nie chodzi o to, ile ty wydasz na AI przez 5 lat. Ty nie wydasz prawie nic, jasne. Ale:
banki ładują miliardy w automatyzację,
firmy farmaceutyczne używają AI
  • Odpowiedz
@Jamniki2: Przecież nawet jak AI zmniejszy koszty Alphabetu do samego 0 i przychód == zysk to będzie to c/z około 10, jak weźmiemy do tego że w ostatnich latach ich przychód rósł po około 10% r/r to to nadal nie jest jakaś okazja.
  • Odpowiedz
@Jamniki2: czy naprawde te firmy wydaja miliardy?
Pracuje w firmie z SP500. Firma produkcyjna z branzy elektroniki.
Wydatki na AI to drobny procent wydatkow IT np na systemy ERP.
Zakladajac gwaltowny rozwoj AI w najlepszym przypadku te wydatki zrownaja sie z wydatkami na ERP. Czyli wyceny powinny byc na poziomie SAP.

Wydanie miliarda na AI przez ta firme, gdzie kazdego dolara ktorego maja wydac oglada sie kilka razy, to jakis
  • Odpowiedz
@Lapacz_Spadajacych_Nozy: Tak, firmy naprawdę wydają miliardy.
Nie „wydadzą kiedyś”, tylko wydają teraz.
Najwięksi gracze mają budżety na AI większe niż roczne przychody połowy spółek S&P.
Przykłady:
Microsoft — >50 mld USD na infrastrukturę AI rocznie (CAPEX rośnie o 66% rok do roku).
Amazon AWS — inwestycje AI + data centers: ~35 mld
  • Odpowiedz
@Jamniki2: Mieszasz koszty(które sa ogromne) z przychodami.

Ja nadal nie widzę tych przychodów (na poziomie tych ogromnych kosztów - samo OpenAI szuka żyranta na bilionowe kredyty. Milion milionów dolanów) z używania AI dla banków, telekomów, biotechnologii, czy firm softwarowych.

Ja nie jestem ci wrogiem i życzę ci sukcesów w inwestowaniu, ale sam pozostanę na peronie.
Co nie znaczy że nie będę używał AI
  • Odpowiedz