Aktywne Wpisy

donfallo +297
źródło: temp_file3928261465375855313
Pobierz
WolnyBLN +12
Mąż chyba nie jest najostrzejszym ołówkiem w piórniku XD
źródło: 1000006325
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file3928261465375855313
Pobierz
źródło: 1000006325
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tu chodzi tylko I wylacznie o pieniadze.
Ile przez ostanie 3 lata pieniedzy wydales na samochod I wszystko z tym zwiazane, a ile wydales na AI?
Jak to widzisz za 5 lat? Ile za 5 lat bedziesz wydawal pieniedzy na samochod,
Samochód to wydatek konsumenta. AI to wydatek biznesu, rządów, korporacji, całych sektorów. To nie jest ten sam portfel.
Nie chodzi o to, ile ty wydasz na AI przez 5 lat. Ty nie wydasz prawie nic, jasne. Ale:
• banki ładują miliardy w automatyzację,
• firmy farmaceutyczne używają AI
Pracuje w firmie z SP500. Firma produkcyjna z branzy elektroniki.
Wydatki na AI to drobny procent wydatkow IT np na systemy ERP.
Zakladajac gwaltowny rozwoj AI w najlepszym przypadku te wydatki zrownaja sie z wydatkami na ERP. Czyli wyceny powinny byc na poziomie SAP.
Wydanie miliarda na AI przez ta firme, gdzie kazdego dolara ktorego maja wydac oglada sie kilka razy, to jakis
Nie „wydadzą kiedyś”, tylko wydają teraz.
Najwięksi gracze mają budżety na AI większe niż roczne przychody połowy spółek S&P.
Przykłady:
• Microsoft — >50 mld USD na infrastrukturę AI rocznie (CAPEX rośnie o 66% rok do roku).
• Amazon AWS — inwestycje AI + data centers: ~35 mld
Ja nadal nie widzę tych przychodów (na poziomie tych ogromnych kosztów - samo OpenAI szuka żyranta na bilionowe kredyty. Milion milionów dolanów) z używania AI dla banków, telekomów, biotechnologii, czy firm softwarowych.
Ja nie jestem ci wrogiem i życzę ci sukcesów w inwestowaniu, ale sam pozostanę na peronie.
Co nie znaczy że nie będę używał AI