Wpis z mikrobloga

#linux mam 3 laptopy i na każdym pod linuksem wifi działa o wiele gorzej niż na windowsie. Na Ubuntu po prostu gorzej, na Fedorze tragicznie. A to spowalnia, a to się w ogóle wyłącza. Na forach czytałem że to częsty problem. Używalbym #ubuntu gdyby nie to, a tak muszę siedzieć na win10 i czekać na koniec wsparcia jak na wykonanie wyroku
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@debi5s: na Ubuntu możesz używać kerneli OEM i tam masz lepszą obsługę sprzętu i jak na nowym jaju 6.17 OEM coś nie zadziała to nigdzie nie zadziała. Fedora ma swoje generyczne jaja i przez to masz gorsza obsługę niektórych sprzętów. Sprawdź sobie limit mocy TX Power w jakim pracuje karta, często masz narzucony limit w Linux
  • Odpowiedz
@debi5s: ja mam 5 laptopów w tym kilka na WiFi 6 + router na Linuxie (OpenWRT) i wszędzie tam Linux uzyskuje lepsze prędkości na WiFi od Windowsa. Musisz używac złej dystrybucji albo coś robisz nie tak. Weź laptopa na którym Ci najbardziej zależy na działaniu WiFi i daj na początek wynik komendy:
lspci

aby zobaczyć jak dobra jest obsługa tej karty WiFi w Linuxie.
  • Odpowiedz
@debi5s: Ja miałem podobny problem, rx mialo dropy do 6mbps, musiałem wyłączyć power save na karcie, niewiele to pomogło, dopiero kiedy i ustawiłem tx power na maks.

sudo iw dev [u mnie to wlo1] set txpower fixed 1600
KDE i tak pokazuje jedną kreskę chociaż fon jest obok.
  • Odpowiedz