Wpis z mikrobloga

Halo #moderacja @a__s mam pytanko - czy według regulaminu #wykop dodanie na mikroblogu ZRZUTU EKRANU publicznie dostępnego KOMENTARZA pod publicznie dostępnym wpisem na jakimś portalu społecznościowym (np. instagram, facebook, tiktok, threads, X) jest łamaniem jakichkolwiek praw osoby komentującej, która zaakceptowała regulamin takiej platformy i dodaje (publikuje) komentarze pod własnoręcznie wybranym pseudonimem i dodanym zdjęciem profilowym?

Nie chcę łamać prawa, ani tym bardziej regulaminu wspaniałego portalu Wykop, dlatego proszę o klaryfikację:
1. jaka jest oficjalna wykładnia prawna / regulaminowa - gdzie w takim przypadku następuje "rozpowszechnianie wizerunku bez zgody" (Art.  81.)

1. a - Co, jeśli komentarz należy do osoby publicznej i powszechnie znanej (np. influencer internetowy), a komentarz na zrzucie ekranu został dodany z konta FIRMOWEGO (nie prywatnego), służącego do promocji influencera lub jego usług lub firm?

2. Jak wygląda ta sama kwestia, jeśli ten sam influencer wielokrotnie publicznie prosił, namawiał oraz wyrażał zgodę na rozpowszechnianie i udostępnianie jego materiałów celem promowania jego marki osobistej (w tym: bezpośrednie wyrażenie zgody do publikowania na portalu wykop.pl)

#sebcel #prawo #policja #prokuratura
WilkMcQuey - Halo #moderacja @a__s mam pytanko - czy według regulaminu #wykop dodanie...

źródło: image

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
A co jeśli nie ma zdjęcia żadnej dziewczyny, jest sam komentarz (bez zdjęcia profilowego, bez imienia i nazwiska)?
Czy to też jest złamanie prawa lub regulaminu wykopu?
WilkMcQuey - A co jeśli nie ma zdjęcia żadnej dziewczyny, jest sam komentarz (bez zdj...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
Ich nie obchodzi powszechnie obowiązujące prawo. Usuwają wszystko, co zgłosi Sebol, bo boją się, że mogą mieć pozew o naruszenie dóbr osobistych XD

@Malpigaj: @a__s czy to prawda? To jak to w końcu jest z tym regulaminem?
  • Odpowiedz