Wpis z mikrobloga

Cześć,
Szukam monitora do codziennej pracy biurowej i graficznej, a dopiero na dalszym miejscu do gier. Ważne dla mnie są:

bardzo dobre odwzorowanie kolorów (sRGB, DCI-P3, ewentualnie AdobeRGB),

komfort przy dłuższej pracy (tekst, jasne tła, statyczne elementy),

brak ryzyka wypalenia jak w OLED (pasek zadań, programy graficzne, interfejsy),

jednocześnie mile widziany dobry czas reakcji i przyzwoite wrażenia w grach.

Zastanawiałem się nad Gigabyte M27Q/M28U i podobnymi, ale słyszałem, że nie są idealne do pracy. OLED mnie kusi, ale obawiam się problemów (utrwalone obrazy, serwis, żywotność).

Jaki typ monitora / konkretny model najlepiej sprawdzi się w takim zastosowaniu?
Czy są matryce IPS, które zapewnią wysoką jakość kolorów, bez ryzyka wypaleń i nadal będą wystarczająco szybkie do okazjonalnego gamingu? Z tego wszystkiego nie wiem już kompletnie nic... :(

#monitor #monitory #komputer #komputery
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pisiontgroszy: Waham się między dwoma monitorami:

Dell 27" U2725QE – świetny pod kątem pracy biurowej, oferuje bardzo dobre odwzorowanie kolorów i komfort dla oczu. Minusem jest to, że część użytkowników zgłasza problem z piszczącymi cewkami, a do gier sprawdza się przeciętnie ze względu na odświeżanie 120 Hz.

Dell Alienware AW2725QF – tańszy i zdecydowanie lepszy do grania, ale ustępuje pod względem ergonomii i jakości obrazu typowo do pracy. Kusi gamingowymi
  • Odpowiedz
@piotrek11x ja bym wziął model który poleciłem. Dla mnie jest idealnym kompromisem jeśli chodzi o prace biurową a graniem. Wizualnie też mi sie bardziej podoba niż gamingowy model chociaż przyznam, że i tak jest ładny w porównaniu do konkurencji. Sam posiadam starszy model U2723QE i zastanawiam się nad zmianą na nowszy model ze względu na odświeżanie w którym jest 120 Hz i lepszy kontrast. Nie wiem jak w nowym modelu ale
  • Odpowiedz
Czy są matryce IPS, które zapewnią wysoką jakość kolorów, bez ryzyka wypaleń i nadal będą wystarczająco szybkie do okazjonalnego gamingu? Z tego wszystkiego nie wiem już kompletnie nic... :(

@piotrek11x: jak nie do grania to tylko nowe matryce fast VA, kontrast mniej więcej 4000:1 przy którym nawet trudo się cloudingu dopatrzeć po ciemku. Tylko jak 27" lub więcej to zakrzywione. Używam 2 letniego AOC i w życiu bym IPS'a nie
  • Odpowiedz