Wpis z mikrobloga

Mirki jaki polecicie hub zigbee pod HA? Komp z HA nie bedzie stal w centrum domu ale w piwnicy. Ale chyba poradze sobie gniazdkami zigbee zeby rozszerzyc siec. Chyba, ze sa lepsze rozwiazania. Dzieki z gory za pomoc.

#homeassistant #inteligentnydom #zigbee
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Komp z HA nie bedzie stal w centrum domu ale w piwnicy.

No to ja bym się szarpnął na SmLighta, koordynator powinien być możliwie centralnie bo działanie przez routery nie jest zbyt stabilne gdy pchasz więcej urządzeń przez pojedyncze nody (a tutaj tego nie unikniesz, albo będziesz musiał dodawać urządzenia tylko dla bycia routerem i potem ręcznie ustawiać ścieżki).
https://smlight.tech/product/slzb-06
@wykops2:
  • Odpowiedz
Miałem dongla od Slaesha, działał kilka lat i było ok ale od czasu do czasu niektóre urządzenia traciły połączenie. Od kilku miesięcy mam SLZB-06M, wpięty po ethernecie i działa to z HA bardzo stabilnie, a niektóre urządzenia mają teraz full zasięg czego wcześniej nie widziałem :) Urządzenie ma fajny interfejs webowy gdzie można nawet zrobić połączenie vpn i ogarniać urządzenia na zigbee z całkiem innej lokalizacji.
  • Odpowiedz
@wykops2: jak mircy wyżej, tylko smlight SLZB-06 (któraś znowszych wersji), miałem sonoffa i flashowałem go jako router, bo coordynator był z tego kiepski

@kwantowykocyk: właśnie zapowiedzieli Connect ZBT-2 (ʘʘ)
  • Odpowiedz