Wpis z mikrobloga

Wynająłem mieszkanie firmie z terminem do czerwca 2026, ale chcą zerwać umowę. Mam takie zapisy w umowie.

§4
Umowa niniejsza jest zawarta na czas określony począwszy od dnia 15.06.2025 roku, do
15.06.2026 roku z możliwością przedłużenia i w uzasadnionych przypadkach
trzymiesięcznym terminem wypowiedzenia.

oraz

4. Kaucja przepada na rzecz strat Wynajmującego wynikających z zerwania przez
Najemcę Umowy Najmu w terminie krótszym niż przewidziano w §4 .

i oni sie powołują na ten drugi podpunkt. ze zrywaja umowę ze strata kaucji bez okresu wypowiedzenia. Chce zeby mi zapłacili za cały okres wypowiedzenia. Kto ma w tym przypadku racje?

#prawo #wynajem #nieruchomosci #mieszkanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bezsensutenwykop: nie da się zerwać umowy okresowej okresem wypowiedzenia. Stracą zarówno kaucję jak i mają obowiązek opłacić do końca okresu. Podeślij im pierwszy lepszy link.
uzasadnione przypadki to byś ty miał jakby ci r-----------i lokal albo byli nie wiem uciążliwi dla somsiadów
  • Odpowiedz
Przyjmuje się, że możliwość wcześniejszego rozwiązania najmu zawartego na czas określony jest dopuszczalna wyłącznie, gdy strony ustalą to w treści swojego kontraktu. Innymi słowy, prawo do wypowiedzenia takiej umowy będzie istniało tylko wtedy, gdy zostanie ono wyraźnie ustanowione. Ogólne sformułowanie ustanawiające prawo do wcześniejszego rozwiązania umowy nie będzie jednak skuteczne, jeśli strony nie wskażą konkretnych okoliczności, w których z takiego uprawnienia można będzie skorzystać. Ustawodawca wymaga, aby w umowie najmu dokładnie opisać
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: Oni mi dzisiaj przez telefon powiedzieli, że oni nie wypowiadają umowy, tylko ją zrywają zgodnie z tym punktem "4. Kaucja przepada na rzecz strat Wynajmującego wynikających z zerwania przez Najemcę Umowy Najmu w terminie krótszym niż przewidziano w §4 ." i wtedy nie korzystają ze standardowego wypowiedzenia i oni to tak interpretują. No, ale mówią, że chcą się jakoś dogadać,. więc nie są chyba pewni swojej racji.
  • Odpowiedz