Aktywne Wpisy
Guadalajara +122
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Pan_Slon +58
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mirki co polecacie. Szukam czegoś pod 3070.
Sprzęt raczej budżetowy na 2-3 lata ale z możliwościa rozwoju dlatego AM5
Ryzen 5 7600
DDR5 6000 MHZ 32GB
Gigabyte B650 EAGLe
SMX 850W zasilacz
Obudowa Genesis 505
Jakieś chłodzenie wodne procka?
M2 dysl + ssd
@bletoja: zasilacz weź normalnej firmy, nie SMX.
chłodzenie weź jakiegoś peerless assassina, nie ma sensu wodnego.
Chłodzenie wodne do tego CPU to jak lanie motula do 15 letniej corsy( ͡° ͜ʖ ͡°)
7500f wystarczy jak tanio znajdziesz, jak i tak do ulepszenia to tym bardziej. one się głownie nazwą różnią.
nie jestem wielkim fanem zasilaczy okame
eagle ok, ale niewiele drożej masz małą b850 też z wifi. jak matx nie przeszkadza to ja bym wolał b850
chłodzenie wodne, nie jest konieczne jak nie planujesz 12-16
źródło: Screenshot 2025-11-18 230832
PobierzDo tego CPU, to nawet do peerless assasina nie warto dopłacać
@Ralphs: napisał, ze procesor do zmiany. bo wszystko inne rozwiniesz tez na intelu poza procesorem
no ja bym 10800x3d nie wsadzał pod freezera 36. no zgaduje, bo 9800x3d to już średni pomysł
Chłodzenie jeśli to nie jest coś na zasadzie "chcę to mieć" to spokojnie możesz wziąć thermalrighta lub tego freezera 36 (chociaż chyba wole TR).
Nie wiem ile tam miałeś budżetu na zasilacz ale na pewno można wybrać coś lepszego.
9800x3d pod gaming arctic 36 spokojnie ogarnie.
Fera 5 z jednym wentylem była montowana w wielu buildach z 7800x3d, który grzeje się mocniej od następcy¯_(ツ)_/¯
@bletoja: jak już kupiłeś za 299 to spoko, ale jak nie to wybierz raczej coś innego.
Poza tym spox, bo chyba nie będziesz dorzucał do jakiegoś R5 9600?
#majk3lskladapcty
nie jestem fanem takich pomysłów jak fuma 3 przekraczała 80C pod pełnym obciążeniem jak się chciało mniej niż 40dB
jak tyle wydaje na kompa to nie umrze wydajać 30zł
W cine mam 66, a w OCCT 88 stopni dobija po 10min, ale co z tego jak w żadnej grze nie widziałem więcej niż w cinebenchu?
to ciekawe w sumie, widywałem ludzi którzy twierdzili, zę w CB mają wyższe temp niż occt. nie sprawdzałem tego osobiście
ale przy jakich decybeleach te temperatury
podczas kompilacji shaderów się rozgrzeje ( ͡º ͜ʖ͡º)
Polecam sobie odpalić i patrzeć jak PC płonie( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Ogólnie, to tak jak napisałeś - marginalne różnice cenowe. Ale też marginalne różnice temperatur przy znormalizowanym hałasie na CPU 120W czy nawet 200W.
Bardziej chodziło mi o to, żeby odwieść OPa od wyrzucania hajsu w błoto na jakieś przepłacone AiO 360 z