Wpis z mikrobloga

Parę dni temu pytałem tu czy kupić 17 czy 17 pro i już zamówiłem sobie tego pierwszego.
Teraz potrzebuję paru dodatków, co polecicie:
- jakie szkło zabezpieczające na ekran?
- jaki bezbarwny case?
- jaka ładowarka-kostka, może być z aliexpress, nie zależy mi na jakimś turboszybkim ładowaniu, nie wiem czy ma to wpływa na żywotność baterii czy nie, ale jak tak to wolę ładować sobie wolniej bo nie robi mi to różnicy, ile wat styknie? Jakiś czas temu kupiłem parę kostek z ali marki Essager i jestem z nich zadowolony więc jak są ok to może być ta marka.
I pytanie - czy kabel do dodają do iphona jest ok czy nadaje się do wymiany? pomijając długość.
#iphone #apple
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Bunchars: nie mam porównania jak ładują się inne telefony ¯\(ツ)/¯
po prostu wiem, że są jakieś kostki po 60-100w i niby te nowe telefony (nie wiem czy mój iphone też) ładują się jakoś mega szybko przez jakiś czas, ale mocno się przy tym grzeją i gdzieś się obiło mi o uszy, że degraduje to baterie. Czy to prawda nie wiem.
W każdym razie chce coś zrównoważonego, te 30min więcej ładowania
  • Odpowiedz
@Vadzior: na amazonie masz za jakies 40zl anker nano 25 albo 30W, to jedne z najmniejszych ladowarek.
Ewentualnie jest jeszcze mniejszy baseus 30W ktory jest tak szeroki jak plaska wtyczka, ale cos mi sie o uszy obilo, ze z jakoscia u tego producenta bywa roznie.
  • Odpowiedz
@Vadzior: zwykła 17 chyba nawet 30w w peaku nie przebija, więc coś typu 20-30w będzie ok. Anker robi super kostki, jak taniej będzie Ci bardziej po drodze coś typu od samsunga czy ugreen to też śmiało bierz. Przewód jest w pudełku, usbc - usbc.

Przeźroczysty case to spigen lub esr, ale żółkną - tylko applowskie nie żółknie, ale kosztuje dwie stówy (o ile jest na zwykłą? zawsze na pro brałem).
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: Kostkę polecam kupić w jakimś stacjonarnym mediamarktcie czy innym mediaexpercie, przerabiałem kostkę z neta i nie działała, a kupiona na jakiejś wyspie mimo deklaracji większej ilości watów ładuje wolniej niż ta z mediamarkta. xdd Nie ma dużej różnicy w cenie, a łatwo się naciąć na jakiegoś słabego chińczyka.
  • Odpowiedz
  • 0
@FunkyMonkey Ale Anker to nie jest chyba firma krzak, nawet na stronie apple mają ich produkty. W mm też pewnie mix różnych tych kostek mają, od oryginałów appla po jakies tanie.
  • Odpowiedz
@Vadzior: Nie chodzi mi o firmę tylko o sklep który to sprzedaje - w MM raczej na pewno będziesz miał deklarowaną moc, a na jakiejś wyspie GSM w galerii moc może być tylko nadrukowana na kostce, a będzie to jakiś najtańszy szit z Chin.
  • Odpowiedz
  • 0
@FunkyMonkey: no ale ja nie kupuje na wyspie tylko w sieci xd
nie szukam typowego chinola za 10zł, cena nie gra dla mnie roli, ma być dobrze, kupiłem sobie markę Anker, chyba jest ok, ma dobre opinie i chyba apple to rekomenduje skoro mają to nawet na swojej stronie
  • Odpowiedz
@Vadzior i jak telefon się sprawuje? Mam ten sam dylemat czy zwykła 17 będzie ok na pierwszego IP? Zastanawiam się czy nie przeboleć i dołoży. Do pro albo jakiejś starszej wersji pro max. Co u Cienie przesądziło?
  • Odpowiedz
  • 1
@Reynald: Jeszcze mi nie przyszedł xD 3 tygodnie czekana jest. Zamawiane na stronce apple. Tzn czas zależy od modelu, np. ip17 512 byłby szybciej.
Ja też się wahałem czy nie dołożyć. Co przesądziło? Zawsze staram się kupować wszystko lepsze, z dodatkowymi bajerami, itp. a nigdy potem z tego nie korzystam. A dodatkowo to różnica w dopłacie prawie 50%. Gdyby to było jakieś 500zł więcej, a nie 1800 to pewnie bym
  • Odpowiedz
@Vadzior dzięki chyba też będę szukał zwykłej 17. Zawsze miałem chińskie telefony do 800 zł więc to będzie dla mnie i tak przeskok, dobrze że one nie tracą na wartości jak chinczyki
  • Odpowiedz
  • 1
@Reynald: ja iphonów używam od dawna, andka miałem ostatnio z 15 lat temu i był to jakiś htc.
myślę, że będziesz zadowolony. pro jest chyba serio dla użytowników pro, co bawią się jakimiś trybami w aparacie, nagrywają jakieś filmiki, itp.
  • Odpowiedz
  • 1
@Reynald mi jeszcze nie przyszedł xd w iphonie cyfry są rzeczywiście schowane i trzeba kliknać 123 ale to dla mnie oczywiste. Nie wiem czy to zmienisz
  • Odpowiedz
Nie da rady, jak dla mnie jest to bardzo uciążliwe, źle się pisze. Pierwsze ładowanie i w 2h 10 minut ubyło 17% baterii . Tak to spoko, sterowanie gestami mnie trochę denerwuje bo raz wystarczy przeciągnąć od krawędzi a raz nacisnąć strzałkę na samej górze
  • Odpowiedz