Wpis z mikrobloga

Przy okazji kolejnej awarii jako ciekawostkę polecam zainteresować się #meshcore gdzie tworzymy alternatywny komunikator który działa bez Internetu i GSM a dostęp do sieci można uzyskać urządzeniem za 60zl z AliExpress oraz telefonem który komunikuje się z tym modułem przez Bluetooth.
#cloudflare #internet #surwiwal #wojna #ciekawostki #gadget #komunikatory #komunikacja #lacznosc
Turkotka - Przy okazji kolejnej awarii jako ciekawostkę polecam zainteresować się #me...

źródło: IMG_8019

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Turkotka swoją drogą jeżeli to ma być alternatywa łączności na wypadek wojny lub problemów to mam dziwne przeczucie, że zamawiając dedykowane urządzenia z aliexpress będziemy mogli rozmawiać nie tylko między sobą ale także z Kubusiem Puchatkiem (aczkolwiek transmisja będzie szła tylko w jedną stronę).
  • Odpowiedz
@Turkotka: Szkoda tylko że to kolejny projekt który nie jest kompatybilny z sobą. W Polsce jest nieźle rozwinięta sieć Meshtastic. Meshcore jest wydajniejsze, mniej problemów tylko w moich okolicach zero połączeń a Meshtastic sporo odbieram. Zaraz pojawi się pewnie kolejny standard, kolejny zbuntowany developer stworzy coś swojego.

Szkoda że zamiast tworzyć jeden spójny system łączności i go ulepszać to niestety nie ma centralizacji. To akurat taki projekt że jeżeli tworzyć
  • Odpowiedz
  • 0
@janeknocny: wiem że jest to przykre ale jest dziesiątki osób takie ja którym meshtastic się nie spodobał a prostota i schemat działania MeshCore jak najbardziej. Liczba użytkowników rośnie lawinowo na mapie tego drugiego. Sam byłem pierwszy w moim małym miasteczku i po tygodniu już mam dwóch aktywnych użytkowników. Na Facebook codziennie ktoś wstawia info o nowych repeaterach.
  • Odpowiedz
  • 0
@felixd: wszystko w zależności od terenu. Przy bardzo gęstej zabudowie miejskiej może być kilometr pomiędzy dwoma klientami ale w sieci też stosujemy repeatery- te same moduły programujemy na powiedzmy takie powielacze sygnału i jak ktoś taki zamontuje wysoko to taki jeden wystarczy żeby pokryć zasięgiem małe miasteczko
  • Odpowiedz
W Warszawie na dziś jest przynajmniej 46 repeaterów pokrywających prawie całą aglomerację. W Poznaniu dopiero ~3-5. Ogólnie sieć ciągle w budowie.
  • Odpowiedz
@Turkotka: Siema,
Buduję pierwszy repeater w życiu. Chciałbym, żeby był off grid z panelem solarnym. Wiesz może jaką płytkę/układ użyć, żeby był energooszczędny?
  • Odpowiedz
  • 1
@zawisza: Na tę chwilę to najbardziej polecana to Xiao nRF52840 + Wio-SX1262 chociaż już jest jakiś soft w wersji testowej do helteca który ma spowodować że ten będzie bardziej energooszczędny
  • Odpowiedz