Zastanawiam się ile jest sensu w kupnie używanej jednostki zewnętrznej ewentualnie pompy monoblock i jej naprawa/przeróbka. U----i na stare F-gazy chodzą za grosze. Chiński kompresor na R290 można też za grosze kupić. Wiem że sprawność nie będzie super na takim kompresorze, ale zanim zainwestuję w coś porządnego to chciałbym sobie na śmieciach zrobić.
Skile manualne mam, lutowania się nie boję. Część narzędzi w domu mam, a resztę dokupię lub wypożyczę, a jak by wyszło jako tako to i tak taniej niż gotowa PC za 10^10PLN, do ogrzania garażu by wystarczyło.
Zastanawiam się tylko czy w starej używanej jednostce zewnętrznej może się cokolwiek innego rozlecieć czego nie da się zauważyć z zewnątrz poza kompresorem? Jakaś korozja wewnętrzna wymiennika czy coś podobnego.
Tutaj #pytaniedoeksperta serwisantów/monterów: jak często naprawiacie / wymieniacie jednostki zewnętrzne z powodu totalnego rozkładu lub uszkodzenia części której nie da się naprawić? Jakieś rady czego szukać.
@BeginEnd: po co pakować się w używkę do naprawy jak za stosunkowo małe pieniądze można mieć nowe monobloki? Kaisai, Midea czy Neoheat co chwilę robią promocje. Za mniej jak 10k już coś kupisz na spokojnie, a przynajmniej będziesz miał nowy sprzęt.
Naprawy najczęściej opierają się na wymianie upalonej elektroniki, a nie uszkodzonej sprężarki. Jak Ci walnie wymiennik albo sprężarka to najczęściej takie ulepy nie opłaca się nawet naprawiać. Zepsuć może
@Napleton: Przedstawiłem swój pomysł i kontekst, do tego zadałem jedno pytanie, a ty wyprodukowałeś 737 znaków (623 nie licząc spacji) w sumie 113 słowa i nie zawarłeś odpowiedzi na moje pytanie, które było postawione w ostatnim akapicie.
A to, że zepsuć może się wiele, a wszystko zależy od wszystkiego - to AI daje dokładnie te same bezwartościowe odpowiedzi.
@BeginEnd: przy cenach 1000z za klimatyzacje z funkcja grzania i 4000 za pompe ciepla to bedzie zabawa dla zabawy a nie oszczednosc finansowa.
mogles mowic to dalbym Ci za darmo pompe ciepla split - mikronieszczelnosci ktore powodowaly ucieczke 200g czynnika miesiecznie. pompa poszla na zlom bo koszt serwisu i dobijania czynnika bylby wyzszy niz koszt nowej
U----i na stare F-gazy chodzą za grosze. Chiński kompresor na R290 można też za grosze kupić. Wiem że sprawność nie będzie super na takim kompresorze, ale zanim zainwestuję w coś porządnego to chciałbym sobie na śmieciach zrobić.
Skile manualne mam, lutowania się nie boję. Część narzędzi w domu mam, a resztę dokupię lub wypożyczę, a jak by wyszło jako tako to i tak taniej niż gotowa PC za 10^10PLN, do ogrzania garażu by wystarczyło.
Zastanawiam się tylko czy w starej używanej jednostce zewnętrznej może się cokolwiek innego rozlecieć czego nie da się zauważyć z zewnątrz poza kompresorem? Jakaś korozja wewnętrzna wymiennika czy coś podobnego.
Tutaj #pytaniedoeksperta serwisantów/monterów: jak często naprawiacie / wymieniacie jednostki zewnętrzne z powodu totalnego rozkładu lub uszkodzenia części której nie da się naprawić?
Jakieś rady czego szukać.
#diy #pompaciepla #klimatyzacja #niewiemcorobie
Naprawy najczęściej opierają się na wymianie upalonej elektroniki, a nie uszkodzonej sprężarki. Jak Ci walnie wymiennik albo sprężarka to najczęściej takie ulepy nie opłaca się nawet naprawiać. Zepsuć może
A to, że zepsuć może się wiele, a wszystko zależy od wszystkiego - to AI daje dokładnie te same bezwartościowe odpowiedzi.
mogles mowic to dalbym Ci za darmo pompe ciepla split - mikronieszczelnosci ktore powodowaly ucieczke 200g czynnika miesiecznie.
pompa poszla na zlom bo koszt serwisu i dobijania czynnika bylby wyzszy niz koszt nowej