Wpis z mikrobloga

#linux #windows #komputery

Linux Lite jest to system dzięki któremu mogę użytkować laptop który ma 15 lat ( xD ). Na takim laptopie mogę obejrzeć YT, mogę bezpiecznie logować się na różne strony w tym do banku. Na windowsie można sobie pomarzyć. Sprzęt który w zasadzie powinien być już w elektroodpadach jest ciągle użyteczny. Oczywiście różne programy nie wymagające mocnego sprzętu też działają.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sevotumir: Bez przesady, mam kompa z 2011 roku, YT chodzi ok i na windzie (7) i na Mincie - choć Windows sprawia chyba jednak lepsze wrażenie. Aż może wieczorem go odpalę do sprawdzenia (nie używam, a wcześniej nie miałem netu który by uciągnął solidnie HD).
  • Odpowiedz
@Sevotumir: Mówię o wydajności YT :) Tego kompa używałem właśnie z Linuxami i bankowością. Tak przy okazji - czy w Polsce teraz nie ma konieczności potwierdzenia logowania i transakcji bankowej w aplikacji banku? (ja nie w Polsce).
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k: Może być aplikacja banku, może też sms. Czasem jest tak, że bank tworzy identyfikator logującego się komputera i w zależności jak się ustawi zabezpieczenia tak i też będzie. A windows 7 na tym laptopie też chodzi dobrze, w końcu to był czas tego systemu :)
  • Odpowiedz
@Sevotumir: Zdaje się gdzieś w szafie mam lapka z super-okrojonym Windows 10 który całkiem sprawnie chodzi na... 2GB i jakimś vintage procesorem. Używam (bez netu) do instalacji i testów chińskiego softu dedykowanego do ich sprzętu (różne urządzenia pomiarowe - termometry, wiatromierze, mierniki pojemności, kamery CCTV etc.). Strach to instalować na "domowym" - a tam to sobie może "zbierać dane" ;)

P.S. Dlaczego to istotne? Bo mówi ile "normalny" Windows zabiera
  • Odpowiedz
Logować się teraz z windowsa 7 do banku to nie odważyłbym się.

@Sevotumir: A dlaczego? Jeszcze z miesiąc temu się logowałem, ale w końcu zmieniłem kompa na nowy. Działało tak samo jak teraz w Windows 11.
  • Odpowiedz
jaki tam masz procesor, bo cos nie wierze w ten yt przy hd?

@RobinSchudl: przecież to nie zależy od CPU tylko od GPU czy ma akceleracje. Typ mógłby 1080p oglądać gdyby zainstalował h264ify do przeglądarki bo teraz mu YouTube ryje po CPU zamiast gpu. Mój laptop z 2007 podczas oglądania 1080p60 ma obciążone 5-8% cpu z użyciem karty broadcom crystal HD na Windows xp
  • Odpowiedz
  • 0
@RychuiPeja: Z racji na przykład braku zabezpieczeń w windowsie 11 który ma aktualizacje zabezpieczeń. Nawet odchudzone wersje będą chodzić słabo. i już na takim laptopie logowanie do banku jest ryzykowne, czy nawet jakieś zakupy internetowe. Jeszcze można używać jego do innych celów oczywiście pod win7, jednak to nie o to mi chodzi w tym wpisie.
  • Odpowiedz