Wpis z mikrobloga

Śmiem twierdzić, że jeżeli to prawda, że 2,3 dni do ogłoszenia to nie będzie przedłużenia.
Po pierwsze prokurator przedłużył na 2 miejsce nie na 3 jak mógł, co pokazuje że wiedział ile mu to zajmie i nie potrzebuje więcej czasu.
Po drugie jakby miało być przedłużone to decyzja o tym byłaby już dziś dostępna.

#kononowicz #patostreamy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@perfectgambler: najprawdopodobniej decyzja została sporządzona dzisiaj, a na dniach zostanie ogłoszona. Technicznie rzecz biorąc, nawet gdyby prokurator już teraz zdecydował się na postawienie zarzutów, to i tak musi przedłużyć śledztwo (nie jest tak, że PZ automatycznie samo z siebie przedłuża jego bieg). Na umorzenie się raczej nie zanosi, choćby z tego względu, że w obszernych materiałowo sprawach, m. in. takich jak ta, decyzję w tym przedmiocie zaczyna się pisać nieco
  • Odpowiedz
@cezaryglazura: moim zdaniem jest już decyzja formalnie podpisana, ale jeszcze nie została opublikowana. Jakby była przedłużona to taką decyzję sekretariat by mógł ogłosić a prokurator zostawił by wcześniej pismo. Więc decyzja jest tylko ogłoszenie będzie później i czekają na prokuratura by postawił zarzutu bo sekreraruat nie może tego zrobić przeciez. Takie jest moje zdanie.
  • Odpowiedz
@perfectgambler: ja osobiście mocno wątpię, że zarzuty będą przedstawione jeszcze w tym roku, ale mam nadzieję, że się mylę i prokuratura białostocka dynamicznie przeprowadzi resztę postępowania, uwzględniając w nim w roli podejrzanych nie tylko nowaków
  • Odpowiedz
@cezaryglazura: byłbym tego samego zdania co Ty, ale przedłużanie wcześniej na 2 miechy zamiast na 3 dla mnie stawia sprawę jasno. Kolejne przedłużenie będzie lekkim blamażem w kręgach branżowych, no chyba że pojawiło się coś niespodziewanego co trzeba zbadać.
Nie ma się co oszukiwać, że sprawa nie jest aż tak skomplikowana. Dowodów było dużo więc do każdego paragrafu trzeba będzie dopisać wszystkie sytuacje to przedłuża śledztwo.
  • Odpowiedz