Wpis z mikrobloga

Od jakiegos czasu zauwazylem ze moj wzrok coraz gorzej radzi sobie z dostosowaniem ostrosci. Gdy patrze chwile w telefon i przerzucam spojrzenie na inny obiekt gdzies w oddali, to musze poczekac kilka sekund zanim ostrosc sie skalibruje. Wiem, ze to pewnie pesel puka do drzwi, aleczy tez tak macie?

#zdrowie #wzrok #oczyboners
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gedzior84 tak. To wina telefonu. Oczy żeby patrzeć blisko muszą się wytężać. Ostrość na nieskończoność jest domyślnym rozluźnieniem mięśni gałki.
Im dłużej patrzysz z bliska, tym trudniej oku się rozluźnić żeby patrzeć dalej. Mięśnie są przeciążone i spięte.
  • Odpowiedz
@gedzior84: @pietryna123 Dobrze prawisz Gedzior, okulistka mi radziła, żeby sobie robić przerwy od kompa - telefonu, to męczy strasznie oczy, zwłaszcza osoby które mają problem ze wzrokiem, ciwiczenie jest proste, co jakiś czas np podejść do okna i patrzeć w dal, a w nocy jak ciemno to np pogapić się dosłownie na jakiś obiekt w domu ścianę sufit obojętnie co, skupiać wzrok na różne odległości przez kilka minut i
  • Odpowiedz
@gedzior84: Jeszcze jedno. Absolutnie unikaj czy to telefonu czy komputera jak masz ciemno w otoczeniu. Zawsze odpowiednie oswietlenie.
Ja juz dawno "choruje na pesel" i z bliska bez okularow nie da rady wyostrzyc.
  • Odpowiedz
  • 0
@pietryna123: heneralnie wzrok mam dobry, nigdy nie potrzebowalem okularow, na dal widzę ostro i wyraznie, ale to dostosowywanie ostrosci trwa nieco dluzej niz kiedys. Musze sprobowac trzymac telefon nieco dalej od twarzy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@gedzior84 Ja jak rozpoczynam kilkugodzinną sesję przed laptopem, to ubieram o jedną dipotrię słabsze okulary. Mam minusy.
Po to, aby oczy nie musiały się wytężać.
  • Odpowiedz
Ja jak rozpoczynam kilkugodzinną sesję przed laptopem, to ubieram o jedną dipotrię słabsze okulary. Mam minusy.

Po to, aby oczy nie musiały się wytężać.

@rukh: Próbowałem nie zmieniać jak widziałem, że się pogarsza. Ale na dłuższą metę boli mnie głowa (tak samo jakbym nie założył okularów), Mam -1,5 i cylinder -0,75 i -1,0 na drugim.
  • Odpowiedz