Wpis z mikrobloga

Tak tak na stole to niestety ja

Tak tak tam jest sieć neuronowa => Moje "ja" => Czy te istoty to  tacy "Agenci" którym moge czasem dać polecenie bo => Pracują w tle sterując Mięsnym Robotem ?

Nie pojmuje jak to coś żyje we mnie tak po prostu 

- creatio ex nihilo

- Pisze ten tekst i za tym się kryje sama matematyka?  

- bo prawdopodobieństwo było niezerowe i miało prawo się zdarzyć?

- Na podstawie jakiejś samoorganizacji ?

- W wyniku jakiejś emergencji ?

- dlatego że komplikowalność sieci neuronowej tworzy podmiot świadomości? 

Miliony kropek a każda połączona z milionami  innymi kropkami . To co je łączy  to impulsy nerwowe + chemia receptory neuroprzekaźniki 

Miliony lat fine tuningu optymalizacji dzięki której gdy chodze,jeżdże na rowerze czy gram na pianinie dzieje sie czysta automata 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Moraveca?wprov=sfla1

Nie da się ciebie odplątać z sieci połączeń bo czy  mógłbyś mieć wolną wolę?

No to spróbuj wolną wolą zmusić się do powstrzymywania oddychania. Mam takiego znajomego co to robił do utraty przytomności.

Ale jak odzyskiwał przytomność zaczynał oddychać, na tyle wolnej woli starczało.

Albo spróbuj nie pić przez tydzień.Zabijesz za łyk wody.Po co to piszę? . Nie mam pojęcia czemu ale dla żartu zapytam, czy ktoś za pomocą wolnej woli powstrzyma rozwolnienie.

Wolna wola to pojęcie ukute przez kapłanów w celu zniewolenia i ustawicznego wpędzania ludzi w poczucie winy i grzechu. Z tego żyją i w tym się wyspecjalizowali. Idea polega na tym, że zostaje ci wmówione iż masz wolną wolę i możesz nie grzeszyć, a jeśli to czynisz, to jest to twój wolny wybór i ponosisz odpowiedzialność przed Bogiem, że go dokonałeś

W pewnym sensie tak bo ,gdy z premedytacją zaplanuje i dokonam morderstwa było to efektem mojej wolnej woli a moja ofiara padła przez dzieło przypadku ! 

Około 90% naszych codziennych czynności odbywa się na autopilocie, bez świadomego myślenia.

Warto wspomnieć badanie które zostało przeprowadzone przez Benjamina Libeta w latach 80. XX wieku.

Podczas badania wykazano, że aktywność mózgu związana z przygotowaniem do ruchu (tzw. potencjał gotowości) pojawia się na ułamki sekund przed momentem, w którym osoba świadomie decyduje się na wykonanie ruchu.

Te przykłady są trywialne ale może one otworzą błądzące umysły na prawdę ,że nie ma wolnej woli.Ci co im wiara nakazuje wierzyć w wolną wolę albo ci co nie godzą się z faktem ,że jesteśmy zdeterminowani ,bo chcą wierzyć ,że coś od nich zależy.

Będą robić fikołki tj. tworzyć zawiłe koncepcje na udowodnienie istnienia wolnej woli  -izmów o bo on zakuł całe myśli innych do głowy i odkrył klucz do wyjścia z matrixa  odkrył go podczas tripa  oraz zna mnichów co zasysają jądrami płyny 

ktoś napisze że AI ma autonomie posiada bogate życie wewnętrzne to: 

1) jak rozwiążesz problem sytuacji solipsystycznej

2) jak poradzisz sobie z problemem "chińskiego pokoju"?

3) jak zweryfikujesz: czy maszyna postrzega, czy działa na zasadzie ślepowidzenia?

4) jakich kryteriów użyjesz, by ustalić minimalny warunek „posiadania świata wewnętrznego”?

Powodzenia

#wolnawola #mozg #filozofia #przemyslenia
AmarenoMORENO00 - Tak tak na stole to niestety ja

Tak tak tam jest sieć neuronowa =>...

źródło: temp_file1762942677225475465

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AmarenoMORENO_00: W człowieku nie istnieje jedno centrum, które podejmuje decyzje. Decyzja powstaje we współzależności wielu procesów. Wpływ mają na nią między innymi pamięć, emocje, przekonania, nawyki, wartości, uwaga, poziom energii, doświadczenia z przeszłości, wyobrażenia oraz bieżący kontekst. Wszystko to i jeszcze więcej - współtworzy akt wyboru.

Świadomość tego daje nam możliwość kształtowania tych ośrodków i procesów, które sprawiają, że decyzje będą spójne z naszą intencją.

jak rozwiążesz problem sytuacji solipsystycznej

A dla
  • Odpowiedz