Wpis z mikrobloga

Chciałem poprosić o polecenie książek z interesujących mnie tematów, ale postanowiłem rozszerzyć zabawę również o gatunki, które mnie nie interesują aż tak bardzo. Aby nie mnożyć kategorii, niektóre gatunki zostały połączone w jeden punkt.

Pytanie: Gdybyś miał/miała wybrać jedną, najlepszą książkę którą przeczytałeś/przeczytałaś w życiu z takich gatunków jak te poniżej, to co to by było?

1. literatura piękna (autor polski)
2. literatura piękna (autor zagraniczny)
3. reportaż, literatura faktu, historia (ogólnie non fiction)
4. biografia, wspomnienia, wywiad
5. fantasy, sci-fi
I kategoria bonusowa
6. największe rozczarowanie czytelnicze

Nie biorę nic z konta każdego czytelnika i słucham Państwa.

#ksiazki #czytajzwykopem
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michu_13 mocno subiektywne I z pamieci:
1. Traktat o luskaniu fasoli - myśliwski
2. Hrabia monte Christo - dumas
3. Głód - capparos
4. Biografia jobsa, nie pamiętam kto napisał, ale doskonale pokazała jakim był siurkiem I dlaczego ;)
5. Historia Twojego życia - Chiang - tu ogólnie rywalizacja wielka, bo pompa nr 5 też była super, do tego klasyki typu diuna Hyperion, wszystko od zajęła itp.
6. Przepis na człowieka
  • Odpowiedz
Nie koniecznie najlepsze w życiu, ale zbiór z tego roku
1. Czereśnie będą dziczeć M. Kruszewska
2. Zniknięcie Josefa Mengele O. Guez
3. Podziemie. Świat pod naszymi stopami W. Hunt
4. O swoim życiu i pracach. Autobiografia. Piotr Curie M. Skłodowska-Curie
5. Stara Słaboniowa i Spiekładuchy J. Łańcucka
6. Kobiety ze słynnych obrazów. Muzy, modelki, kochanki I. Kienzler (ale to serio na własną odpowiedzialność)
  • Odpowiedz
1. Na tropach Smętka - M. Wańkowicz
2. Cichy Don - M. Szołochow
3. Polska odwraca oczy - J. Kopińska
4. Syn śmieciarza. Autobiografia - K. Douglas
5. Narrenturm - A. Sapkowski
6. Metro 2034 - M. Glukhovskiy
  • Odpowiedz
W 1,3 i 4 mam niewielkie doświadczenie, ale coś wybrałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Potop - Sienkiewicz
2. Na południe od Brazos - Larry McMurtry
3. Wisła w ogniu - Szymon Jadczak
4. Robert Enke. Życie wypuszczone z rąk - Ronald Reng
5. Słowa światłości - Brandon Sanderson
6. Paragraf 22 - Joseph Heller, kontrowersyjnie, ale mi nie siadło
  • Odpowiedz
@michu_13 nie bawię się w "wybierz jedną" bo tego jest za dużo, ale tak na szybko co mi przyszło do głowy z tych kategorii (głównie bo w miarę nie dawno je kończyłem)
1. Chłopi to chyba najlepsza polska powieść jaką czytałem
2. Losy wojaka Szwejka
3. Historia pracy, Lucassen
4. Tu nie mam za bardzo co, ost wspomnienia jakie czytałem to było "Płakaliśmy bez łez"
5. Hyperion
6. Brandon Sanderson. Jego
  • Odpowiedz
  • 2
@wacek_1984: "Głód" już czeka na półce
@dakas: Ja próbując zrobić swoje zestawienie zorientowałem się, że w pkt 1. mam do wyboru ... jedną książkę. W ogóle nie czytałem nic spod rodzimego pióra :(
@Lohengrin: "Płakaliśmy bez łez" mam na liście do kupienia.
  • Odpowiedz
@michu_13: z polskich pisarzy warto poczytać, tak poza tymi znanymi głównie z kanonu lektur szkolnych, Gołubiewa, Dołęgę-Mostowicza, Auderską - takie nazwiska na szybko, z bardziej współczesnych podobały mi się kryminały retro Maryli Szymiczkowej, jeśli nie przeszkadza Ci pisanina kryminałów na wesoło to też Getner, fantastyka Sapkowski, Jadowska, Pilipiuk, fantastyka bardziej naukowa Sztobryn, jeśli coś z faktu to Kopińska, a o KK to Isakowicz-Zaleski i Terlikowski...

Musiałabym jeszcze przejrzeć co mam
  • Odpowiedz
  • 1
@moll: Bardzo bym chciał i mam w planach nadrobić przynajmniej część książek, które były w kanonie lektur (bo nie przeczytałem żadnej). Przeczytać przynajmniej z jedną książkę Lema. Za Sapkowskiego też bym chciał się zabrać, ale to już większe przedsięwzięcie. Gdyby tylko wraz z ilością książek, które chcę przeczytać wprost proporcjonalnie rosła ilość pieniędzy w portfelu i wolnego czasu :D
  • Odpowiedz
@michu_13: i długość życia - bylibyśmy nieśmiertelnymi milionerami xD

Z Lema mogę polecić Szpital przemienienia, ale to akurat nie jest fantastyka
  • Odpowiedz
@michu_13:

Jeszcze wiele przede mną nieprzeczytanych i potencjalnie lepszych książek ale na chwilę obecną:
1. Dygot - Małecki
2. Iliada - Homer (tylko tłumaczenie: Dmochowskiego)
3. O północy w Czernobylu
  • Odpowiedz
  • 1
@moll: Opis mnie bardzo zaciekawił. Wpada na listę.
@celos13; Mnie również "Nowy wspaniały świat" nie porwał. Nie powiedziałbym, że to moje największe rozczarowanie, ale nie pochłonęła mnie jakoś bardzo ta książka.
  • Odpowiedz